Награда „Светозар Ћоровић” за Белог Марковића

Један од најцењенијих српских савремених књижевника и наш суграђанин Радован Бели Марковић добитник је још једне познате књижевне награде, преноси „Политика“. Жири за доделу награде „Светозар Ћоровић”, у саставу: Јован Делић (председник), Марко Недић и Ранко Поповић једногласно је одлучио да награду за 2016. годину добије Бели Марковић за роман „Путникова циглана”, који је објавила Српска књижевна задруга (2015). У најужем избору за награду били су и романи „Звоно над међама” Рајка Лукача (Албатрос плус), „Република Ћопић” Вулета Журића (Службени гласник) и „Лагер” Љубомира Кораћевића (Књижевна општина Вршац).
У образложењу жирија истиче се да је Радован Бели Марковић романом „Путникова циглана” потврдио најбоље уметничке домете своје раније прозе. И овим романескним остварењем он се опире устаљеним књижевним конвенцијама и клишеима и у трајном и естетски продуктивном дослуху са књижевном традицијом и савременошћу у најновију српску прозу уноси један изузетно индивидуалан и апартан стваралачки глас. Његов роман одликује изразито ауторско осећање за језик и књижевну форму и за њихове велике семантичке и трансформативне могућности. Стварност Колубарског краја и његових реалних и мистификованих простора обликована је у „Путниковој циглани” у плодном прожимању и сударању различитих нивоа субјективне стварности и богатих индивидуалних стилских средстава, од лирских и хуморних до критичких и иронијско-гротескних, сложених у књижевни текст изузетне уметничке сугестивности.
Овим романом и својом целокупном прозом, која наилази на једнодушан и велик одјек у књижевној критици и информативним медијима, Радован Бели Марковић остварио је маштовиту књижевну слику трагичног човековог искуства нашег и минулог времена и тиме дао посебан и веома значајан допринос савременој српској књижевности.Награда ће бити уручена на Ћоровићевим сусретима у Билећи од 23. до 25. септембра, преноси „Политика“.