Десет грађана разговарало са председником Живковићем

Праксу пријема грађана општине Лајковац у посебним, додатним терминима сваке друге суботе, започео је председник Андрија Живковић. Он је у суботу разговарао са 10 суграђана, од којих је сваки имао по 20 минута на располагању. Сви су изразили задовољство што су добили могућност да ван радног времена, без притиска и журбе, изложе своје проблеме првом човеку општине. После првих разговора намеће се закључак да је запошљавање „тема број 1“ наших суграђана.

– Пракса пријема грађана покренута је после више година паузе јер Општина, пре свега, треба да буде сервис грађана. Ту смо да саслушамо проблеме грађана, а да ли ћемо моћи да их све решимо, то ћемо видети касније у разговорима са надлежним институцијама и службама. Нисам очекивао да ће бити овакво интересовање већ прве суботе јер су сви термини од 9 до 12 часова попуњени. Највећи број грађана се обратио тражећи помоћ за запошљавање, што је и очекивано јер знамо да је незапосленост један од највећих проблема у држави. Трудићемо се према нашим могућностима да помогнемо, надам се да ће током 2016. бити укинута и забрана запошљавања у јавном сектору. Остали проблеми су из различитих области: решавања имовинско-правних односа, грађевинске дозволе, затим из образовања и здравства. Структура је различита: од младих који су тек постали пунолетни до најстаријих, од људи са средњошколским образовањем до оних са факултетом, па чак и веома високим просеком оцена. Морамо гледати да те будуће кадрове са високим просеком оцена, који у понос и потреба Лајковца, задржимо овде тако да ћемо се око њих посебно потрудити. Најбитније је да грађане саслушамо, да они знају да имају коме изнети своје проблеме. Нешто ћемо решити брже, нешто спорије, а свакако да има питања која не можемо разрешити. Има и грађана који имају нереалне захтеве, морају бити свесни да су времена другачија, да општина не може решавати питања за која није задужена нити може наредити некоме да их реши, као и да своје обавезе према држави морају измиривати. Општина свакако може дати смернице, упутити их на надлежне институције, дати подршку у складу са законским могућностима и бити у контакту са институцијама око њихових проблема.
Као интересантан пример председник Живковић је издвојио молбу станара старе војне зграде у улици Војводе Мишића да им Општина помогне у уређењу фасаде, с тим што је већ одавно материјално одржавање зграда у надлежности Савета станара. За 15 дана грађане ће примати заменик председника Ненад Џајевић

 

{gallery}prijem_gradjana16{/gallery}