Усвојен шестомесечни Извештај о извршењу буџета

На петој редовној седници Скупштине општине Лајковац, првој после летње паузе, усвојен је Извештај о извршењу буџета за првих шест месеци ове године. На дневном реду нашло се 13 тачака, а одборници су расправљали о изменама и допунама предлога одлука везаних за комуналне услуге, грађевинско земљиште, Општинску управу, социјалну и заштиту породиља. Највећу дискусију изазвали су предлози одлука о усклађивању пословања јавних предузећа „Градска чистоћа“ и „Лајковац услуге“ са Законом о јавним предузећима, али и предлог одлуке о максималном броју запослених на неодређено време у систему општине Лајковац.
Законом о Јавним предузећима предвиђа се гашење предузећа Дирекција за уређење и изградњу општине Лајковац до 1. децембра 2016. године, а 20 запослених требало би да буду распоређени у другим општинским фирмама. Председник Скупштине општине Лајковац Живорад Бојичић нагласио је да ниједан радник Дирекције нити било којег јавног предузећа у овој општини неће остати без посла, већ да ће сходно стручној спреми и потребама бити пребачен на одговарајуће место у друго јавно предузеће у Лајковцу. Бојичић је додао да је ово општинско руководство, на челу са председником Андријом Живковићем, одговорно приступило овом послу који произлази из Закона о максималном броју запослених и Закона о буџетском систему, који предвиђа укидање јавних предузећа у којима се не обави усклађивање пословања.
На овој седници одборничка група Српске напредне странке добила је још једног члана и сада има 20 од 35 одборника. У питању је др Јованка Гомилановић, која је прешла из одборничке групе Социјалистичке партије Србије.
На крају заседања најављено је да ће 16. септембра бити одржана свечана седницаа и пригодна академија поводом обележавања Дана општине Лајковац. Половином октобра следи ново скупштинско заседање на којем ће се расправљати о ребалансу буџета.