Необична и топла филмска прича за Дан општине

Лајковчани су синоћ симболично, пројекцијом актуелног филма „Дневник једног машиновође“, дан после београдске премијере, обележили Дан општине 16. септембар. Уз овај и још пар пригодних програма уједно су обележени и Дан железничара 15. септембар и Дан ослобођења у Другом светском рату 17. септембар. Пред пројекцију филма градске званице и суграђане поздравио је заменик председника општине Ненад Џајевић:

– Изузетна ми је част да вам се у име Општине Лајковац обратим на дан када је 1908. године први воз, популарни „ћира“, прошао кроз Лајковац тадашњом пругом уског колосека. То је била иницијална каписла за почетак развоја општине и њено данашње постојање. После 108 година на прагу смо отварања једне нове велике, такође стратешки битне саобраћајнице – аутопута Коридор 11. Искористио бих прилику да вас позовем да будемо паметни и сложни као наши преци и да на најбољи начин искористимо нову саобраћајницу, као могућност за још бољи и већи напредак општине Лајковац.

 

У Лајковцу ретко која породица нема некога да је био запослен на железници, тако да су им ситуације и атмосфера из филма прилично блиске. И редитељ Милош Радовић и главни глумац и продуцент Лазар Ристовски овим филмом одужили су се својим очевима јер су обојица били железничари. “Дневник једног машиновође” је комедија-мелодрама о невиним убицама и њиховим животима. Илија, кога маестрално тумачи Лазар Ристовски је шездесетогодишњи машиновођа, на корак до пензије. Он држи неславан рекорд од 28 гажења током каријере. Његов деветнаестогодишњи усвојени син Сима, кога такође сјајно глуми Павле Ерић, припрема се да настави породичну традицију…. У филму играју и Мирјана Карановић, Јасна Ђуричић, Младен Нелевић, Нина Јанковић, Даница Ристовски, Тихомир Станић и други.

{gallery}16092016{/gallery}