Скупштина усвојила низ одлука за ЗЦСР „Солидарност“

Тринаеста седница Скупштине општине Лајковац била је врло ефикасна, а највећи број одлука тицао се рада Заједничког центра за социјални рад „Солидарност“. Усвојен је нови Статут са циљем усклађивања са новим Законом о социјалној заштити, затим Правилник о унутрашњој систематизацији којим се регулише оснивање нове организационе јединице „Помоћ у кући“, донета је и одлука давању на привремено коришћење простора за потребе геронтодомаћица чиме ће бити створени услови за лиценцирање ове услуге. Утврђена је структура трошкова, прихваћена методологја формирања цене услуге социјалне заштите „Помоћ у кући“, донет Правилник о утврђивању економске цене услуге, као и критеријуми за учешће корисника у цени услуге.


Одборници су усвојили Извештај о спровођењу мера пољопривредне политике и политике руралног развоја у општии Лајковац за 2016. годину. Говорећи о констатацијама да су буџетска издвајања за подршку пољоривреди недовољна, председник Скупштине општине Живорад Бојичић је у том контексту критикова комунлано предузеће „Градска чистоћа“:
-Треба знати да постоји колач који се дели, а то су субвенције које су тачно одређене Законом о буџетском систему. Највећи део тог колача гута наше комунално предузеће, о чему сам говорио и док сам био начелник Општинске управе и председник Општине Лајковац. Догодило нам се да су радници који су добили отказе враћени на посао, што је предузеће довело у још већу дубиозу. Стиче се утисак да комунално предузеће постоји само да би делило плате сваког месеца. Лично се залажем да се комуналне услуге ставе на тендер, да се изаберу најбољи извођачи и неће бити потребе ни за каквим субвенцијама. Онда ће бити довољн простора и за пољопривреду и за мала и средња предузећа, за социјалну заштиту и наше најмлађе.
Усвојена су решења о именовању директора Заједничког центра за рад „Солидарност“ за општине Љиг, Лајковац и Мионица и Градске библиотеке Лајковац, којима су именовани директори који су до сада били вршиоци дужности директора – Биљана Несторовић на челу градске Библиотеке и Милан Јанићијевић на челу Центра „Солидарност“. Усвојена је и ревизија локалног плана управљања отпадом у периоду од 2011-2020. године, на основу недавно потписаног меморандума о разумевању. Прихваћен је Извештај о раду Заједничког шравобранилаштва града Ваљева и општина Лајковац, Љиг, Мионица и Осечина. Дата је сагласност на Оперативни план одбрана од поплава за воде другог реда у 2017. години, као и на измене Статута КЦ „Хаџи Рувим“.