Усвојен први ребаланс буџета општине Лајковац

На 14. седници Скупштине општине Лајковац разматрано је 20 тачака дневног реда, јер су по хитном поступку уврштене три тачке. Најважнији део седнице било је усвајање Првог ребаланса буџета за 2017. годину у износу од милијарду и 434 милиона динара, што представља повећање од 157 милиона. Усвојена је и Одлука о завршном рачуну буџета општине Лајковац за 2016. годину, а овим двема тачкама највише се дискутовало – представници опозиције критиковали су преобиман материјал који је по њима компликовано презентован, а представници Градске управе и председник Општине разјашњавали су поједине, најзначајније буџетске позиције. Од значајнијих тачака дневног реда. усвојене су одлуке о измени и допуни Плана генералне регулације за насељено место Лајковац, измене Програма уређивања грађевинског земљишта и измене Програма пословања ЈП “Градска чистоћа” Лајковац.

Одговарајући на примедбе опозиције да капитални радови на које ће првенствено бити уложена средства ребаланса и нису баш капитални, председник општине Андрија Живковић је навео да ће се радити на путној инфраструктури у целој општини, првенствено по сеоским месним заједницама, док су за центар Лајковца средства намењена само за завршетак радова у главној улици и платоа испред зграде Градске управе. Живковић је такође истакао да је акценат ребалнса на водоснабдевању, као и да је за решење водоснабдевања Јабучја издвојено два милиона динара; затим да ће Сеоску кућу попут прве која ће се радити у Пепељевцу до краја године добити још једна месна заједница; затим да се доста води рачуна о школству јер је два милиона предвиђено за кабинет мехатронике (нови смер) у средњој школи, кабинет информатике у Јабучју, као и за оброке ђацима у издвојеним одељењима. После расправе о завршном рачуну буџета општине Лајковац за 2016. годину, у којој су одборници опозиције изнели примедбу на недовољну реализацију буџета, с обзиром да је пренето 345 милиона из претходне године, председник Живковић је направио паралелу са периодом од 2012. до 2015. године, када је извршење на појединим буџетским позицијама било дупло мање него 2016. године. 
Руководилац Одељења за буџет и финансије Татијана Панић такође се потрудила да одборницима објасни начин презентације буџета, који је нешто промењен и ради се према упутствима и формуларима Министарства финансија, такође је и појаснила поједине ставке буџета и из извештаја за 2016. и из ребаланса буџета, о којима су пре тога говорили одборници. Говорећи о Програму уређења градског грађевинског земљишта, руководилац ресорног одељења Предраг Мирковић навео је појединачну планску документацију предвиђену програмом, попут оне за насеље Војни круг где ће бити премештени људи из Малог Борка и Скобаља, у питању је земљиште од три хектара; израду техничке документације за клизиште у Пепељевцу; затим за појединачне улице у градским и сеоским месним заједницама; пројектну документацију за адаптацију и санацију средње школе и основне школе у Бајевцу итд.
У уобичајеној изјави медијима о завршетку седнице председник Скупштине општине Лајковац Живорад Бојичић је рекао да је расправа  ипак била конструктивна, истичући да су и завршни рачун, али и први ребаланс буџета представљени на прави начин од стране предлагача.
-Веома је јасно шта ће се радити у наредном периоду и руководилац одељења за буџет и финансије је у својим излагањима све јако добро објаснила. Свакако се види да је основна интенција предлагача ових измена буџета за ову годину управо то да се заврше кључни капитални објекти, чија је изградња у току. Такође, лепо се види шта се све ради на терену и када је у питању водоснабдевање и када је у питању остала комунална инфраструктура. Пошто су неки одборници истицали да постоји анекс уговора о кредиту који смо узели за изградњу базена, морам да појасним да нема никаквог анекса већ постоји тај један једини уговор о кредиту, који је закључен са Хипо Алпе Адрија банком. Такође, јасно је речено да се неће градити олимпијски базен већ један полуолимпијски и други рекреативни, који ће бити нешто мањи.
Такође, нНа четрнаестој седници СО Лајковац је констатован престанак мандата досадашњем директору Јавне установе за спорт и омладину, Немањи Живковићу, који је поднео оставку из личних разлога, а на место вршиоца дужности директора ове установе именована је Драгана Јеленић, дипломирани економиста из Непричаве.

{gallery}14.sednicaSO{/gallery}