Помоћ интерно расељеним лицима

Четири интерно расељена лица са подручја Косова и Метохије, настањена на подручју лајковачке општине, добила су доходовну помоћ за развој мале привреде. Помоћ је уручио Живорад Шушњаревић, повереник за избеглице и миграције општине Лајковац. Овај вид помоћи додељује се на основу потписаног Уговора о сарадњи са Комесаријатом за избеглице Републике Србије од 14. априла прошле године, којим је предвиђена додела помоћи за развој породичног бизниса у сврху подстицања економског оснаживања породица интерно расељених лица. Помоћ се додељује у висини од 200.000 дин (са ПДВ-ом) по кориснику у виду потребног алата, пластеника или било којих средстава за развој малог породичног бизниса. Комесаријат за избеглице обезбедио је укупно 720.000 динара за четири корисника, док је општина Лајковац у исту сврху партиципирала са укупно 80.000 динара.
Доходовну помоћ добили су Зоран Војиновић, Милан Жарић, Влада Спасић и Иван Дабић. У питању су моторне тестере, тримери, косачице, фенови за скидање фарбе, акумулатори и пластеници са системом за наводњавање „кап по кап“. Ово је значајан подстицај за развој мале привреде, покретање кућног бизниса и економско оснаживање ове осетљиве категорије становништва. Иако већина из ове популације нешто већ ради, помоћ им значи пуно. Идеја је да се путем тзв. мини стартап кредита покрећу неке нове породичне делатности.
-Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије, општина Лајковац и њено Повереништво за избеглице и миграције настављају и даље да активно помажу економско, стамбено и свако друго оснаживање миграционих лица на територији ове општине, те овог и идућег месеца предстоје даље акције доделе грађевинског материјала, сеоских кућа са окућницом као и хуманитарних пакета избеглим и интерно расељеним лицима који имају пребивалиште на територији општине Лајковац – најавио је овом приликом Живорад Шушњаревић, повереник за избеглице и миграције општине Лајковац.