„Отворена забавна школа фудбала“ поново у Лајковцу

На стадиону Фудбалског клуба ”Железничар”у Лајковцу у току је четвородневна спортска манифестација под називом ”Отворена забавна школа фудбала”. У нашој вароши одржава се тринаести пут заредом и у њој учествује око 100 дечака и девојчица из Лајковца. Школа је намењена дечацима који не тренирају фудбал и заинтересованим девојчицама узраста од 5-10 година. Током четвородневне школе, од понедељка до четвртка у времену од 9-11 часова, полазници ће бити анимирани играма базираним на фудбалу. Све спортске активности са децом реализују наставници основне школе и тренери.

Оганизатор и овогодишње “Отворене забавне школе фудбала ”, која траје од понедељка 28. августа до четвртка 31. августа, је ПОФК Железничар Лајковац, а генерални покровитељ општина Лајковац. Претходних година пројекат је је већ остварио значајне резултате у укључивању младих у свет спорта, популаризацији здравог живота и елиминацији доколице код деце. Након овог искуства известан број деце је почео да тренира фудбал, а значајни су резултати и у популаризацији женског фудбала. Од самог почетка ”Отворена забавна школа фудбала” подједнако је атрактивна и девојчицама и дечацима.

Пројекат су својевремено на просторима бивших југословенских република иницирале данске и норвешке институције, а идеја је била да се анимирају деца ратом угрожених подручја. Такође, на примеру лајковачке општине остварена је замисао да локалне самоуправе временом наставе самостално реализацију пројекта, што није случај у свим срединама у којима је пројекат започет. До пре пар година овај пројекат општина Лајковац је реализовала у сарадњи са суседном општином Уб и кроз сарадњу фудбалских клубова ‘’Железничар’’и ‘’Јединство’’. Пракса је била да три дана деца бораве у Лајковцу, а потом два дана на Убу. Последње две године ову јединствену забавну и едукативну манифестацију Лајковац реализује самостално.