Општинско веће усвојило повећање стипендија

Општинско веће је усвојило листу кандидата за доделу студентских стипендија са предлогом износа стипендија за текућу школску годину. Резимирајући данашњу седницу Општинског већа, 55. по реду у овом сазиву, Андрија Живковић, председник општине Лајковац је рекао да је зелено светло добило седам одлука које су се нашле на дневном реду данашње седнице, а које су од значаја за становнике лајковачке општине, пре свега за њене најдаровитије, а то су ученици и студенти.

-Усвојили смо листу кандидата који ће имати право на стипендију у овој школској години. Овогодишњи буџет за стипендије повећан је за 40% , чиме је увећан са седам на десет милиона динара, те ће овогодишње стипендије износити од 7.000 до 11.000 динара. Највећи износ стипендија примаће студенти са највишим просеком, изнад 9,00. Број студената који су остварили право на стипендије је на нивоу прошлогодишњег, укупно 101 студент, од укупно 105 студената који су конкурисали. Заједно са студентима, први пут ове године, биће стипендирани и ђаци генерације са подручја лајковачке општине, укупно њих пет, Стипендије ђака генерације износиће 10.000 динара. Настојање је да се у будућности, управо буџетом за стипендије, покаже још више разумевања за даровиту децу, која представљају једно од највећих блага наше општине.

Два кандидата са листе, која нису испуњавала одређене параметре (нису се водили најмање две године у континуитету на територији лајковачке општине), на предлог председника општине остварили су право на стипендије. Наиме, као бивши просветни радник председник се за то заложио, јер је реч о лајковачкој, изузетно даровитој деци, изванредним, награђиваним и вероватно и најбољим овдашњим студентима.

Усвојен је Извештај о извршењу Плана и Програма Градске библиотеке за прошлу годину, који је поднела Биљана Богдановић, директорка лајковачке библиотеке. Наглашено је и да се није одустало од пресељења дела одељења библиотеке у један од конака пресељених са обода угљенокопа (Бренин или Радића конак), што ценећи динамику прилива средстава од РБ “Колубара”, није реално очекивати у овој години, али би могло бити реализовано наредне године. Тиме би био решен проблем простора лајковачке библиотеке, а на новој локацији, која би растеретила постојећи простор, били би реализовани и нови садржаји.

Била је ово једна од последњих припремних седница већа, пред наредно заседање локалног парламента, које се очекује за 15-20 дана.