Скупштина усвојила извештаје о програме пословања

На 21. седници Скупштине општине вођена је конструктивна расправа о раду јавних предузећа и установа у 2017. години, о чему су поднети извештаји, као и о програмима пословања у текућој години. Усвојени су програми пословања два важна регионална система: Стубо-Ровни „Колубара“ и „Еко-Тамнава“, затим пакет тачака везан за функционисање Заједничког Центра „Солидарност“- одељења у Лајковцу: извештај о раду, програм пословања и правилник о систематизацији. Одборници су прихватили извештаје о раду КЦ „Хаџи Рувим“, Градске библиотеке и Установе за спорт и омладину. Усвојен је и Програм стамбене подршке, који представља новину, а односи се на субвенционисање уређења стамбених зграда у сарадњи са скупштинама станара. Председник СО Лајковац Живорад Бојичић за медије је након седнице прокоментарисао поједине одлуке: 

-Нажалост, на овој седници није разматран Програм пољопривреде јер касни сагласност Министарства, тако да ћемо одбах по добијању сагласности, макар то било и следеће недеље, заказати нову седницу Скупштине због расписивања јавних позива и због значаја Програма пољопривреде. Задовољни смо радом јавних предузећа и установа у претходној години, напредак је евидентан, сложио бих се у томе са председником општине. Треба знати да у извештаје нису ушле обавезе које су измирене већ у јануару и фебруару јер се из објективних разлога каснило са неким радовима планираним у прошлој години, то смо већ више пута образложили, али чињеница је да се све време ради и грађани то виде. Као што је и председник рекао, истичем две основне ствари: решавање обилазнице, која ће активирати наше две индустријске зоне, и решавање водоснабдевања. Поносан сам на оно што је урађено последњих 10 година у вези акумулације Стубо-Ровни, ради се у континуитету, без сујете. Евидентан је помак у раду код Заједничког Центра за социјални рад „Солидарност“ за општине Љиг, Лајковац и Мионица, са седиштем у Љигу, пре свега одељења у Лајковцу. И овога пута похваљујем ефикасан и марљив рад, напредак се види од када је директор Милан Јанићијевић. Програм стамбене подршке је нешто ново и веома похвално, надам се да ћемо у буџету за следећу годину повећати средства за ту намену. Овогодишњим буџетом издвајамо 500.000 динара, мислим да су то симболична средства, али добро је да се започне, исто толико треба да издвоје и станари. Мислим да ће то показати прави ефекат јер ће појединци видети да држава реагује и да помаже. Тако ћемо подржати напоре скупштина станара и суфинансирати уређење зграда. Иницијатива Владе Србије је одлична, Општина Лајковац је овим програмом инцијативу прихватила и надам се да ћемо постепено повећевати тај износ. Покренућу иницијативу да у погледу енергетске ефикасности следеће године обезбедимо субвенције за физичка лица, која имају стамбене куће, за подизање енергстске ефикасноти њиховог стамбеног простора. Субвенција би могла бити 50 одсто, а за социјално угрожене 100 одсто. На тачин бисмо постигли укупан висок степен енергетске ефикасности и смањили потрошњу огрева у зимском периоду. Мислим на термоизолацију, зелену енергију и слично…
Председник Општине Андрија Живковић на седници је такође истакао као најзначајнију тачку Програм пословања ЈП „Колубара“ Стубо-Ровни за 2018. Из буџета општина Лајковац, Уб и Градске општине Лазаревац издвојено је 30 милиона динара у 2018. за пројектовање наставка цевовода питке воде од Оштриковца ка Непричави и за део ка Убу, који ће пролазити кроз два лајковачка села, а то су Бајевац и Степање. Реализација овог пројекта очекује се до краја 2018. године, како би у 2019. била започета изградња цевовода, тако да се очекује да 2020. године буде решити један од највећих проблема општине Лајковац – редовно снабдевање пијаћом водом. Председник Живковић је истакао задовољство реализацијом програма ренте и екологије за прошлу годину, која износи око 60 одсто, али је већи део пренетих средстава већ уговорен и да се ради на неким пројектима, тако да ће до половине ове године већина бити реализована. 
Одборници су усвојили Извештај о реализацији Програма за унапређење живота локалне заједнице, Извештај о коришћењу средстава буџетског фонда за заштиту животне средине општине Лајковац, Програм стамбене подршке на територији општине Лајковац, Решењу о именовању Општинског штаба за ванредне ситуације и неколико одлука везаних за издавање пословног простора у власништву општине.