Министарка Михајловић са председницима општина Округа

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић одржала је јуче састанак са представницима града Ваљева и општинама Колубарског округа, у оквиру своје посете Ваљеву, у којем је учествовао председник општине Лајковац Андрија Живковић. Једна од врло битних ствари за нашу општину јесте да је министарка Михајловић обећала да ће Влада Србије помоћи да се ове године уради пројектно-техничка документација за обилазницу око Лајковца, а да путеви Србије финансирају изградњу у 2019. години. Руководство општине Лајковац ће тим поводом већ у уторак имати састанак у ЈП Коридори Србије са директором Зораном Бабићем.

 

О значају састанку говори чињеница да је присуствовало више помоћника министра и државних секретара, као и директори већине најзначајнијих државних предузећа: Мирослав Стојчић, генерални директор Железница Србије, Југослав Јовић, директор Србија Воза, Зоран Бабић, директор ЈП Коридори Србије, Борко Драшковић, директор Републичког геодетског завода, Милутин Игњатовић, директор ЦИП-а, Зоран Дробњак, директор ЈП Путеви Србије и Душан Гарибовић, директор Србија Карго. Били су државни секретари Александра Дамњановић, Миодраг Поледица, Зоран Лакићевић и Имре Керн, помоћници министра Даринка Ђуран, Вељко Ковачевић, Зоран Илић, Јованка Атанацковић и Саша Стојановић, саветница потпредседнице Винка Милановић.

Потпредседница Владе је нагласила да је прича о великим инвестицијама и о останку становништва у Округу могућа уколико постоји квалитетна саобраћајна повезаност. Она је најавила да ће радови на изградњи брзе саобраћајнице са четири траке од Ваљева до Коридора 11, односно до петље у Непричави, почети већ 2019. године, што је од значаја и за остале општине Колубарског округа.

-То значи да ми ове године радимо пројектно-техничку документацију, следеће године мора да крене изградња брзе саобраћајнице, како би се Ваљево прикључило аутопуту. То је наша динамика и то су наши планови. Разговарали смо данас и о путној и о железничкој инфраструктури. У понедељак ћемо имати састанак са Железницама Србије око пруге Београд-Ваљево. Наставићемо договоре и око других мањих пројеката. Важно је да се овај део Србије прикључи на аутопут, не само за Ваљево, већ и за остале општине Колубарског округа. Нема развоја инвестиција, уколико не учинимо све да сваки град у Србији има добру инфраструктуру, а добра инфраструктура су брзе саобраћајнице и ауто-путеви.

Проф. др Зорана Михајловић најавила је подршку завршетку акумулације Стубо-Ровни и њеном коначном пуштању у рад, као стратешком и капиталном пројекту за Колубарски округ и Републику Србију.

-Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ће направити прерасподелу унутар свог буџета, расписати јавни позив и обезбедити завршетак недостајуће пројектно-техничке документације за брану. Она мора бити готова до краја ове године. Упоредо са тим ћемо са осталим министарствима и Канцеларијом за јавна улагања разговарати и обезбедити новац у буџетима за наредну годину, како би у односу на документацију коју имамо, следећу годину завршили брану која се гради 29 година.

Данас смо се договорили да се и општина Љиг уврсти у пројектно-техничку документацију и биће прикључена овој брани, иако то у претходном периоду није било планирано. Ова брана може да помогне не само водоснабдевање, заштиту од поплава, могући су и туристички објекти и садржаји. Брана је од капиталног стратешког значаја за Колубарски округ – рекла је проф. др Зорана Михајловић.

Подсећамо да је општина Лајковац највише одмакла у изградњи резервоара, црпних станица и цевовода за прикључење на водоводни систем Стубо-Ровни. Начелник Колубарског округа Горан Миливојевић захвалио се потпредседници Владе, члановима Владе и директорима јавних предузећа који су јуче били у Ваљеву. Он је истакао да је добијена потврда да ће развој Колубарског округа бити уравнотежен. „Имамо две капиталне инвестиције и појединачне пројекте за сваку општину по њиховим приоритетима, али и потврду од Владе Србије шта ће до краја ове и почетком идуће године бити урађено“, рекао је Миливојевић.

{gallery}20042018{/gallery}