Изложба о деветорици заборављених авијатичара

Мултимедијална изложба „Смрт девет авијатичара“ биће представљена лајковачкој публици у среду 30. маја од 18 часова у сали биоскопа Културног центра „Хаџи Рувим“. Аутор мултимедијалне изложбе „Бомбардовање аеродрома у Лазаревцу и погибија девет авијатичара” је проф. др Милорад Ђоковић, новинар и публициста. Циљ ове мултимедијалне поставке је да се уместо културе заборава афирмише култура сећања и сачува истина о непознатом догађају из Другог светског рата, када је немачка авијација 7. априла 1941. године бомбардовала небрањени помоћни аеродром код Лазаревца и масакрирала деветорицу авијатичара. 

Међу причама које је прекрио заборав је и ова неиспричана, о судбини помоћног аеродрома код Лазаревца уништеног у бомбардовању 7. априла 1941. године. Иначе, не постоји спомен-обележје овом догађају. У одбрани земље од нацистичке Немачке, на том месту је девет авијатичара херојски изгубило животе: Лазар Штарбегер, Сента Миленковић, Лазар Иванчевић, Петар Станојевић, Миодраг Ж. Михаиловић, Лабуд Егић, Тихомир Симеуновић, Кројач Станчеловић и Лука Стојановић.

На изложби ће бити приказане и последице НАТО агресије на рударске и енергетске објекте ЕПС-а од 24. марта до 9. јуна 1999. године.