Веће прихватило први ребаланс буџета

На последњој припремној седници Општинског већа пред скупштинско заседање уочи летње паузе нашла се 21 одлука. На уобичајеној конференцији за новинаре после седнице Већа Андрија Живковић, председник општине Лајковац, истакао је најважније одлуке међу којима је приоритетна одлука о првом ребалансу буџета за 2018. годину.

-Првим ребалансом буџета средства из Програма ренте увећана су за осам милиона, са 561 на 569 милиона динара, из Програма екологије за 22 милиона, са 199 на 121 милион динара. То је укупно 30 милиона динара више за инвестиције. Имамо и суфицит од 20 милиона динара из класичног оквира буџета, који ће бити усмерен на инвестициона улагања и уређење грађевинског земљишта. Посебно бих нагласио два капитална објекта, средњу школу у Лајковцу и школу у Бајевцу, са свим пратећим садржајима, за које је држава издвојила 3,5 милиона евра. Са тим и фондом за стипендије, лајковачка општина је заокружила издвајања за образовање у овој години, са тенденцијом да управо у образовање улаже све више новца. И уговорених 55 милиона динара од РБ “Колубара” такође улази у ребаланс, реч је о средствима која ће бити употребљена за набавку трафоа и котларнице за потребе базена, чији се завршетак очекује до краја године.

Председник Живковић је нагласио и да Завршни рачун буџета за 2017. годину карактерише једно од највећих извршења, од чак 70%, што је дупло или тродупло више од извршења буџета ранијих година. Такође, буџет је знатно увећан, рационално је трошен, при чему су издвајања за капиталне инвестиције су 60 одсто.

-Једна од важнијих одлука свакако је Уговор о концесији са конзорцијумом “Ласте” и “Ластре” , којим ће бити обухваћени сви правци на подручју лајковачке општине који нису имали регулисан аутобуски саобраћај. Реч је о седам активних линија и преко 150 километара на подручју лајковачке општине. У оквиру ове концесије, сви пензионери и сви старији од 65 година имаће бесплатан аутобуски превоз.Посебно задовољство изражавам због расподеле новца и реализације Конкурса за верске објекте, чему је претходио усмени договор са црквеним старешинама да за средства конкуришу по приоритетима. Тако су овога пута средства добили, а они су и конкурисали, црква у Степању, храм у Марковој Цркви и манастир у Боговађи. Манастир у Боговађи је добио 2,5 милиона динара и то ће бити довољно да се уради све што је неопходно, посебно за уређење фасаде на конаку и манастиру.

Посебно је важан, обиман и прилично свеобухватан Програм уређења грађевинског земљишта, о коме је данас било доста речи, а који ће своју коначну верификацију добити од стране одборника на предстојећем заседању Скупштине. Приводи се крају и реализација Конкурса за информисање, којим ће бити обухваћени сви медији, и штампани и електронски, и ја се надам да ће у наредном периоду и тај конкурс бити дефинисан.