Завршница манифестације „Дани Лајковца“

Манифестација “Дани Лајковца”, која је појединим програмима започета 15. јула, улази у завршницу од данас па до градске славе Огњене Марије (30. јул), уз програме које је организовао Културни центар „Хаџи Рувим“ и покровитељство Општине Лајковац. Највеће звезде које ће ове године забавити Лајковчане и публику из суседних градова јесу сарајевска група „Црвена јабука“, чији је концерт 30. јула, и певачи народне музике Илда Шаулић и Милан Топаловић, који ће наступити два дана раније. 

У Културном центру „Хаџи Рувим“ вечерас је отварање изложбе скулптура занимљивог уметника Живорада Циглића Цигле и промоција његове књиге „Колубарске јагљенице“.  У петак 27. јула у Градској кући концерт класичне музике одржаће гитариста Момчило Александрић, момак који се из Лајковца винуо до докторских студија у САД, а недавно победио на великом међународном такмичењу у Хонг Конгу. Субота увече је посвећена љубитељима народне музике: на тргу испред Градске куће од 20 сати наступа одлични Милан Топаловић Топалко, а од 22 популарна Илда Шаулић.

Недеља је дан за добру забаву најмлађих, а богат програм почиње од 17 сати уз балерине лајковачког студија „Идеа“, кловнове, мађионичара, аниматоре, статуе… представу „Вилинска заврзлама“ и ученике Средње школе 17. септембар“ – рецитаторе, музичаре и литерарце. У 20 часова почиње концерт фолклорног ансамбла „Хаџи Рувим“. На дан градске славе Огњене Марије, у понедељак 30. јула, финале манифестације је концерт легендарне екс-југословенске групе „Црвена јабука“ од 22 сата, уз предгрупу „Night pleasure“. У случају кише концерти ће бити одржани у Хали спортова.

Градска библиотека Лајковац је прошле недеље организовала неколико занимљивих гостовања. Проф. др Радивоје Радић је био гост вечери посвећене Византији, док је ходочасник и планинар Ненад Андрић представио своју књигу ,,Пешке кроз Свету гору”, уз учешће протојереја Радомира В. Поповића. На крају серијала гостовао је Александар Гајшек, аутор познате емисије „Агапе“ која се годинама емитује на ТВ Студио Б.

Туристичка организација општине Лајковац такође је реализовала неколико занимљивих програма: „Дане воденица“, „Колубарски котлић“ и „Исток-Запад лајковачком пругом“. У уметничком програму „Дана воденица“ учествовали су певач народне музике Бора Бојић, академска сликарка Весна Каракаш и други, а одржана је промоција књиге “Црква и парохијски живот у селу Вреоци” Небојше Ђокића, Ане Костић- Ђокић и Зорана Антонијевића. У програму „Исток-Запад лајковачком пругом“ наступили су вокална група “Шапчанке”, хармоникаш Благоје Пекмезовић-солиста ансамбла “Свилен Конац’”, кларинетиста професор Петар Гојковић – председник Одбора за културу Савеза Срба Француске и књижевник Радован Калабић.

Спортска такмичења традиционално су започета фудбалском утакмицом ветерана „Горњани“-„Доњани“, а настављена у недељу гађањем летећих мета на стрељани у Скобаљу. У четвртак 26. јула од 10 часова на стадиону „Железничара“ биће одржан турнир млађих фудбалских селекција, у петак у 16 часова почиње тениски турнир, док ће традиционално надметање у одбојци на песку стартовати у суботу у 16 часова на терену код стадиона ФК Железничар. Занимљив фудбалски сусрет очекује нас у петак на Жељином стадиону: састаће се Легенде бокса и Легенде лајковачког фудбала. Кошаркашки мини камп одржаће се у Хали спортова, с почетком у 9 часова.