Одлуке Скупштине општине са 23. седнице

На 23 седници Скупштине општине Лајковац усвојени су извештаји о раду Културног центра „Хаџи Рувим“, Туристичке организације општине Лајковац и РТВ „Пруга“.

У извештају о оствареном програму рада Културног центра „Хаџи Рувим“ за 2014. годину, директорка мр Сузана Јанковић је, указујући на проблеме са дотрајалим и неодговарајућим простором, акценат ставила на програмске активности. Истакнуте су редовне активности фолклорне и драмске секције и хора, неки од бројних организованих програма: обележавање 30 година серије „Приче у Непричави“, изложба слика Иване и Милана Станисављевића, промоција књига Вање Булића и Миломира Марића, наступе изузетних драмских уметника попут Раде Ђуричин и Горана Султановића, представљање репринт издања Живка Павловића „Церска и Колубарска битка“, научни скуп „Србија и геополитичке прилике 2014“, пројекције 3Д филмова…

Проценат извршења буџетских прихода ЈП РТВ „Пруга“ је 99,26 одсто, док је проценат извршења сопствених прихода мањи од планираног и износи 74,89 одсто. Број запослених је смањен одласком бившег директора у пензију и раскидом уговора на одређено време са једним запосленим, тако да тренутно има 11 запослених. Усвојен је нови Правилник о раду ове јавне установе, који је измењен због усклађивања са новим Законом о раду и поштовања упутства о усклађивању зарада са запосленима у локалној самоуправи.

Туристичка организација је уз помоћ Општинске управе и разних удружења организовала више манифестација у отежаним условима због поплава, неке од њих су препознатљиве. Било је и познатих гостију, установљена је награда „Лајковачки Миле“ чији је први добитник Миодраг Зупанц, уредник Културног програма РТС-а. Директор Милутин Ранковић је издвојио и документарни филм „Сећање на Враче брдо“, спот „Иде Миле лајковачком пругом“ у интерпретацији браће Бајић, учешће на Сајму туризма. Ранковић је истакао да ће ускоро бити урађена Туристичка мапа општине, усвајајући на тај начин примедбе Општинског већа.

Одборници су усвојили Извештај о реализацији средстава Фонда за финансирање програма и планова општине Лајковац у области пољопривреде по Програму подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Лајковац за 2014. годину, Извештај о реализацији Програма за унапређење услова живота локалне заједнице у 2014. и Извештај о коришћењу средстава буџетског фонда за заштиту животне средине, такође за 2014. годину.

За Програм подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Лајковац за 2014. годину било је предвиђено 9 милиона динара, уз додатних милион динара за субвенционисање камата за кредите, као и 250 хиљада подстицајних средстава Министарства пољопривреде за изложбу крава и јуница сименталске расе. Реализовано је 7.021.637,18 динара (68,15 одсто), а остатак је пренет у ову годину. Средства су утрошена за унапређење стручног знања пољопривредника, подизање генетског потенцијала говеда, пчеларство, противградну заштиту, пољопривредно-саветодавне стручне службе и друго.

Планирани приходи од коришћења минералних сировина и геотермалних ресурса у 2014. били су 231 милион динара, а првим ребалансом буџета повећани су на 283.404.734,03 динара. Реализација је око 50 процената, а неки од најзначајнијих пројеката финансираних из Програма за унапређење услова живота локалне заједнице су: улица Боје Марковића, хидростаница у насељу „Војни круг“, завршни радови око Хале спортова, столарија ОШ „Миле Дубљевић“, истраживања археолошког налазишта „Анине“, парохијски дом у Јабучју. Нереализовани пројекти пренети су у 2015. годину.

Буџетски фонд за заштиту животне средине износио је 181.746.689,14 динара. Проценат реализације је 38,97 одсто, што указује на недовољну искоришћеност средстава од стране корисника.

Одборници су дали сагласност за расподелу првих буџетских средстава намењених подршци програмима удружења и верских организација у овој години. До сада су поднета и одобрена само два захтева: Црквеној општини Јабучје за поклоничко путовање и Ловачком удружењу за организовање ловачке забаве.

Скупштина је донела Одлуку о престанку рада Дирекције за обнову и развој Колубарског округа погођеног земљотресом. Окружна дирекција практично не постоји, али је неопходно да формални акт донесу и општине оснивачи, међу којима је и Лајковац. Такође је донета одлука о иступању из Регионалног центра за мала и средња предузећа Шабац, који практично не функционише, а одлука о приступању Регионалној развојној агенцији ”Запад”, коју су основали градови Шабац и Ваљево, скинута је с дневног реда, до прикупљања додатних информација. Приступање овој агенцији не би изазвало нове трошкове за буџет јер би рад Агенције за регионални развој општина Колубарског округа са седиштем у Лајковцу био преточен у рад нове агенције.

Донета је и одлука да се уради екстерна ревизија Завршног рачуна општинског буџета за претходну годину.