Буџет за следећу годину милијарду и 266 милиона динара

На 10. седници скупштине општине Лајковац усвојен је буџет општине Лајковац за наредну годину, програми установа и јавних предузећа који се финансирају из буџета, као и наменских буџетских фондова и програма. Буџет општине Лајковац у 2017. години износиће милијарду и 266 милиона динара. Капитална улагања односе се на изградњу градског базена, завршетак изградње и уређења новог објекта вртића и за уређење индустријске зоне. На седници је усвојен и четврти ребаланс буџета за ову годину, којим су средства опредељена за клизалиште и „Улицу отвореног срца“, манифестацију која ће бити одржана од 3. до 5. јануара. Највише времена током седнице одборници су посветили решавању проблема водоснабдевања. Директор ЈП ”Градска чистоћа” Лајковац обавестио је одборнике да је у циљу исплате потраживања према лазаревачком комуналном предузећу у процедури подизање кредита од укупно 21,5 милиона динара. Очекује се да ће средства бити доступна до 28. децембра и да ће до краја године ЈПКП „Лазаревац“ бити уплаћено 12 милиона динара. Заменик председника Општине Ненад Џајевић о томе је на конференцији за новинаре одмах после седнице Скупштине изјавио:
-Сви смо свесни тежине ситуације у којој смо се нашли због проблема са водоснабдевањем. Већ трећи дан, скоро три четвртине становника наше општине, који су корисници система водоснабдевања из Непричавског водовода, немају воду. Морам да истакнем да смо на све начине покушали да решимо проблем и једино што смо у овом тренутку могли да урадимо је да донесемо одлуку о подизању краткорочног кредита и да та средства у најкраћем року пребацимо лазаревачком комуналном предузећу за дуг који је евидентан, да би нам пустили воду. Унели смо и у План и Програм пословања ЈП „Градска чистоћа“ одлуку везану за краткорочни кредит. Свесни смо сви некоректности од стране појединих одборника који су данас покушали да опструишу доношење такве одлуке.
Мила Митровић, шеф одборничке групе Српске напредне странке:
-Ребаланс буџета је рађен као добра мера уравнотежења прихода и расхода јер годинама уназад остане доста неутрошених и пренетих средстава, тако да смо поносни на чињеницу да ће то бити дупло мање у односу на претходну годину. То је 303 милиона, а прошле године 690 милиона. Због тога није на месту опаска опозиције да се ребаланс ради на крају године и да средства неће моћи да се потроше на законски начин. Наравно да је испоштован закон о јавним набавкама, испоштоване су и измене финансијских планова. Када је у питању Одлука о буџету, видели сте да је буџет мањи за 266 милиона, разлог је мањи је законски оквир буџета јер је порез на зараде нешто мањи, као и 300 милиона мање пренетих средстава. Средства за заштиту и унапређење животне средине (одомаћена као средства из ренте и екологије) у истом су износу – за реализацију започеих пројеката и завршавање и привођење намени објеката од јавног значаја. Расходи свих других корисника: установа и предузећа, односно индиректних и директних буџетских корисника остали су на нивоу из 2016. што је добро имајући у виду да су многе друге општине у Србији смањиле расходе. Исто важи и за дотације здравственој установи, невладиним организацијама, спортским удружењима. Новина у буџету за 2017. је субвенција малим предузећима у износу од 5 милиона динара, на основу јавног конкурса. Директор комунланог предузећа добро је објаснио проблем са водонабдевањем који датира одавно, у блиској будућности општинско руководство и тим који ће бити формиран радиће на ревизији уговора јер је потписан 2011. године, а након тога донет је Закон о комуналним делатностима. Данас смо донели одлуку којом ћемо проблем решити једнократно, али имамо у плану да га дугорочно решимо.
Председник Скупштине Живорад Бојичић одговорио је на неке примедбе представника опозиције, али је, пре свега, упутио апел Градској општини Лазаревац и ЈПКП „Лазаревац“ да нормализују водоснабдевање Лајковца како грађани не би трпели, без обзира ко је крив за насталу ситуацију.
-Данас смо донели одлуку о кредитном задужењу како бисмо решили краткорочни проблем и до краја године ћемо лазаревачком предузећу уплатити 12 милиона, али то не треба мешати са другим озбиљним послом, а то је ревизија уговора из 2011. године. Крајем јуна 2015. усвојили смо предлог новог споразума, али Општини Лазаревац није одговарао јер практично дерогира уговор из 2011. и однос између два комунална предузећа у управљањуводосистемом у Непричави враћа на партнерски однос. Биће измирене обавезе за воду, и то оне обавезе које нису оспорене тужбом нашег комуналног предузећа. Имамо озбиљне проблеме с нашим комуналним предузећем, предстоје озбиљни резови које нисам успео до краја да изведем у свом мандату председника Општине. Осим тога, зато што је законски буџетски оквир све мањи, благим захватањем у Фонд ренте обезбедили смо недостајућа средства за превоз наших ђака, затим за финансирање вантелесне оплодње, за породиље, тако да социјали програм ни за динар није смањен, чак је у одређеним сегментима и повећан. Буџетом за 2017. не смањујемо ниједан од пројеката који смо финансирали, укључујући и верске објекте.
Скупштина је именовала Немању Живковића за директора Установе за спорт и омладину, именовани су чалнови Школског одбора школе у Јабучју, предшколске установе Лептирић, Међуопштинског историјског архива Ваљево… За председника Комисије за планове изабрана је Јасна Мићић.