Преко 400 планинара на акцији„Стазама Колубарске битке“

На традиционалној планинарској акцији  „Стазама Колубарске битке“ одржаној 25. новембра учествовало је 33 друштва, клуба или удружења из читаве Србије: Ужице, Косјерић, Ваљево, Шабац, Јагодина, Алексинац, Шид, Горњи Милановац, Београд, Нови Сад, Крупањ, Суботица, Лазаревац, Вршац. Посебно задовољство организатора, Планинарско-смучарског друштва „Ћира“, било је учешће три друштва из Републике Српске: ПЕД „Мајевица“ из Бијељине, ПД „Чичак“ Челинац и ПСД „Столац“ из Вишеграда. По пријавама организатору, приликом доласка евидентирано је чак 418 учесника. С обзиром да је део учесника дошао  самостално и без пријављивања, сматра се да их је било и више.  Стаза од 16,5 км, која спада у категорију лаких стаза, није представљала проблем учесницима. Показак је био у 9 сати са платоа Железницке станице Лајковац. Старом „ћирином пругом“ преко „ћириног моста“ планинари стизу до локалитета Анине, археолошког налазишта из доба Римљана. После краће паузе и упознавања са ископавањма кренуло се ка брду Човка, које је у чувеној Колубарској битки 14 пута мењало “власника”. По доласку на Човку одмор и планинари користе прилику да се сликају поред споменика који је ПСД „Ћира“ подигао палим јунацима 2014. године на стогодишњицу Колубарске битке. Санитет прати колону, док обезбеђење чине редари планинарског друштва, као и Први српски спасилачки тим. Креће се ка манастиру Св. Георгија у селу Ћелије. Учеснике дочекује кувана ракија и вино, а за најмлађе чај у организацији Еколочког друштва „Каструм бродаре“. 
После окрепљења одржан је парастос изгинулим у Колубарској битки, а затим се обратио председник ПСД „Ћира“. Партнер у организацији културног дела била је ТО Лајковац, чији је директор Милутин Ранковић водио програм код манастира је. Радован Бели Марковић, наш познати писац који је рођен у Ћелијама, обратио се планинарима, а потом и глумац Перо Бјековић говорећи “Плаву гробницу”, као  и глумица Биљана Ђуровић са песмама о Првом светском рату. Обраћајући се присутнима Радован Бели Марковић је нагласио своје порекло из села Ћелије, говорио је о Првом Светском рату и познанству са комшијом који је био „Солунац“. Поменуо је да је некад швапски шлем био мерица за захватање жита из окна у магази, а стари митраљези коришћени као пречка за јарам волова. Беседио је Бели Марковић и о старим рововима, о којима је као дете слушао од старина.
Препуни утисака учесници крећу ка споменику Димитрија Туцовића који је погинуо у Колубарској бици, а потом ка хотелу „Лајковац“. У хотелу је организован заједнички ручак, уз пригодан програм у којем је учествовао оркестар, као и фолклор КЦ “Хаџи Рувим” из Лајковца. Следе поделе захвалница и растанак учесника уз најаву обавезног доласка следеће године на стогодишњицу од краја Великог рата.