Одлуке 66. седнице Општинског већа

На 66. седници Општинског већа донето је неколико значајних одлука. Пре свега, усвојене су измене Програма унапређења квалитета здравствене заштите становника општине Лајковац за 2018. годину, којима је опредељено додатних 2,4 милиона динара из првог ребаланса за ову намену, тако да је укупно буџетско издвајање за здравствену заштиту 12 милиона динара. То ће побољшати функционисање сеоских амбуланти у Боговађи и Врачевићу. Осим тога, у наредних два до три месеца Боговађа ће добити апотеку, а затим и Јабучје, најавио је Андрија Живковић, председник општине Лајковац. Донето је Решења о одређивању службеног лица (овлашћеног лица) за поступање по захтевима за Слободан приступ информацијама од јавног значаја, за све органе општине Лајковац. Овлашћено лице је Мирјана Тејић, дипломирани економиста, уместо Љубице Новаковић дипломираног правника, која не може више обављати тај посао као начелница Општинске управе. 
Донето је Решење о образовању Комисије за идентификовање власника парцела који нередовно одржавају обале и растиња поред својих парцела. Формирана је комисија од четири члана, која ће у две групе, заједно са представницима месних заједница обилазити терен и сачињавати записнике, што ће створити предуслове за употребу механизама да се на овом плану стање доведе у ред. Уследиће опомене и новчане казне несавесним власницима парцела. Комисија треба заправо да помогне комуналном инспектору, како би се у што краћем року стање на терену довело у ред и омогућио несметан пролазак пољопривредне и грађевинске механизације у јеку сезоне.
Веће је прихватило предлоге стручне комисије за одобравање програма у области спорта. Реч је о три пројекта: СРК “Лајковац трчи”, Спортског савеза општине Лајковац и ПСД “Ћира”. Опредељена су средства у износу од 165 хиљада за награде најбољим спортистима: одбојкашицама које су преко школског спорта по други пут прваци државе и ЖОК ” Железничар” за освојени КУП Србије. 
Општинско веће се изјаснило и о предлогу закључка о Приступању изради студије оправданости заједничког обављања комуналне делатности. Наиме, прихваћен је предлог да се приступи изради Студије о оправданости водоснабдевања општине Лајковац и ГО Лазаревац, након чега ће уследити и нови споразум две општине, који би требао да допринесе решењу актуелних проблема у водоснабдевању. Исти предлог наћи ће се и пред лазаревачком локалном владом. Ово је резултат свакодневних разговора и састанака челника две суседне општине, који су се одвијали у претходних месец дана.
Председник Андрија Живковић је рекао да ће врло брзо бити решен проблем угрожености највећег бунара постројења у Непричави, који је уз ограду водовода. Бунар се налази тик уз обалу реке Колубаре и сваког момента прети велика опасност да буде урушен и постане неупотребљив, чиме би се битно довело у питање водоснабдевање и Лајковца и Лазаревца. Састанак на који је општинско руководство отишло у ЈВП “Србијаводе”ради добијања дозволе за санацију резултирао је са одобрених 17 милиона динара у ову сврху, што значи да ће “Србијаводе” финансирати санацију. Набавка ће бити расписана до краја месеца, па се очекује и да ће проблем бити врло брзо решен.
Са 1,2 милиона динара одобрених на овонедељној седници Скупштине за санацију подстанице Војни круг биће решен проблем водоснабдевања виших делова Лајковца и потез Спортска хала, Дом здравља, вртић, школе… Отклањањем недостатака на мрежи и санацијом подстанице Војни круг, дефинитивно ће бити решен проблем водоснабдевања и за овај део Лајковца, на сличан начин како је то недавно урађено за Село Лајковац.