Скупштинa општине усвојила други ребаланс буџета

На јуче одржаној 28. седници Скупштине општине Лајковац усвојена је Одлука о другом ребалансу буџета и још пет одлука, које су практично повезане са ребалансом. То су Одлука о плаћању преузетих обавеза ЈП „Дирекција за уређење и изградњу општине Лајковац“ према ЈП „Градска чистоћа“, Одлука о бесплатном превозу ученика Средње школе, Измене и допуне Финансијског плана ЈП „Дирекција за уређење и изградњу општине Лајковац“ за 2015. годину, Друге измене и допуне Програма пословања ЈП РТВ „Пруга“ са другим изменама и допунама Програма коришћења средстава субвенција за 2015. годину и Имене програма пословања „Лајковац услуге“, као допунска тачка.

Разлоге за ребаланс образложила је Татијана Панић, руководилац Одељења за буџет и финансије Општинске управе Лајковац:

– Разлози су у доношењу Одлуке о плаћању преузетих обавеза ЈП „Дирекција за уређење и изградњу општине Лајковац“ према ЈП „Градска чистоћа“, доношењу Одлуке о бесплатном превозу ученика Средње школе, измени Програма унапређења квалитета здравствене заштите. Обезбедили смо пет милиона за превоз ученика Средње школе и смањили средства потребна за финансирање Програма унапређења квалитета здравствене заштите. Разлог је и у доношењу Закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању и медијима, којим је до 31. октобра 2015. продужено финансирање издавача и медија из јавних прихода. Претходном одлуком о ребалансу буџета искључили смо финансирање РТВ Пруга и Радио Ваљева од 1. јула, а сада ћемо обезбедити финансирање за ова четири месеца.

Финансијске обавезе ЈП „Дирекција за уређење и изградњу општине Лајковац“ према ЈП „Градска чистоћа“ за реализоване послове одржавања града потичу још из 2012. године. Председник Општине Живорад Бојичић је истакао да тај проблем више не сме да се „гура под тепих“ и да је крајње време да се реши на овај начин. На седници је такође речено да ће Одлука о бесплатном превозу ученика Средње школе бити саставни део општинског буџета и наредних година.