Актуелни инфрастуктурни радови у општини Лајковац

Како је више пута најавио председник општине Андрија Живковић, у марту су кренули интензивнији инфраструктурни радови у овој општини. Најзначајније инвестиције које се тренутно реализују јесу: уређење корита Колубаре, изградња Зелене пијаце, изградња канализације у улици Лајковачка пруга, наставак изградње водоводне мреже Ратковац-Придворица-Стрмово, као и пешачко-бициклистичке стазе у Рубрибрези. Председник Живковић је са најближим сарадницима јуче обишао набројана градилишта у пратњи медијских кућа и тако упознао јавност о актуелним радовима и плановима.
Започета је друга фаза уређења леве и десне стране корита Колубаре, оштећених поплавама 2014. године. Прва фаза је урађена прошле године. Читав посао је вредности 18 милиона динара и реализује се у сарадњи са ЈП „Србијаводе“.
-Са овим буџетом доћи ћемо близу Гвозденог моста на Колубари. Читав потез од Јолића воденице до Гвозденог моста биће ојачан каменим обалоутврдама, чиме ће бити заштићен од високог водостаја и потенцијалних поплава. Осим заштите корита и обала Лајковчани ће добити и лепо излетиште у летњим месецима. Буџетом за 2019. годину определили смо 10 милиона за уређење простора око реке Колубаре. Када добијемо сагласност од „Србијавода“ кренуће уређење 750 метара шеталишта са једне стране банкине, од старог Гвозденог моста до Јолића воденице. Три метра ширине биће поплочано „штампаним бетоном“, а биће урађена и трим стаза за рекреативце. Надам се да ћемо наредне године одвојити још новца, за нових 700 метара и тако Колубару још више приближити Лајковчанима и људима из окружења. Очекујемо да то побољша туристичку понуду Лајковца јер ми већ имамо доста посетилаца из других места у летњим месецима на Колубари – рекао је Андрија Живковић.
Протеклих неколико година општина Лајковац је значајна средства издвојила за инфраструктурне радове у делу Лајковца испод пруге Београд-Бар, а прошле године је реконструисано и асфалтирано километар улице Лајковачка пруга, истакао је Живковић и додао:
– Данас је почела изградња фекалне канализационе мреже дужине 250 метара, вредности три милиона динара. Најбитније је да десетак домаћинстава овде чекају на решавање комуналних проблема више од 10 година. У овом делу Лајковца 2004-2005. је урађена фекална канализација, али немаром тадашњих представника власти остало је ових десет домаћинстава без прикључка. Изашли смо у сусрет њиховим сталним захтевима јер у кишним месецима имају проблеме са преливањем септичких јама, па смо из Програма екологије издвојили новац за ту намену. Доста радимо на изградњи канализације тако да је 90 одсто градског језгра Лајковца већ покривено фекалном и кишном канализацијом, у наредном периоду ширићемо се ка селима. Урадили смо раније насељено место Рубрибреза и део Јабучја. Стотинак метара канализације се ради на краку Лајковачке пруге који није асфалтиран, а осталих 150 метара ће бити копано поред улице, тако да сигурно неће бити раскопавања асфалта урађеног прошле године.
У току су завршни радови на новој Зеленој пијаци, за коју се очекује да буде отворена половином априла. Ове недеље биће завршено асфалтирање, а следеће недеље постављање млечне хале и кровне конструкције, а у завршној фази постављање тезги. На новој пијаци биће 30 тезги и млечна хала са четири витрине. У договору са комуналним предузећем закупци тезги на садашњој зеленој пијаци добиће гратис период како би се оживели нова локација. Председник Живковић је рекао да је планирано да у њеној близини буде и сточна пијаца. Завршетком нове пијаце биће расписан тендер за уређење парка на месту постојеће пијаце, који ће пре свега бити намењен најмлађима.
Једна од највећих и најзначајнијих вишегодишњих инвестиција општине Лајковац јесте изградња водоводног система за напајање водом из хидроакумулације Стубо-Ровни код Ваљева.
-Радови су започети 2016. године и од тада континуирано одвајамо новац за решавање водоснабдевања наше општине. Тада је урађено пет километара недостајуће мреже за Словац и Ратковац, који су повезани са резервоаром на Оштриковцу, докле је стигла вода из хидроакумулације Стубо-Ровни. За 2019. издвојено је из буџета 10 милиона динара за наставак изградње водоводне мреже од Ратковца до Стрмова, односно Ратковац-Придворица-Стрмово дужине 3.500 метара. Урађен је пројекат и добијене су дозволе за наставак ка Пепељевцу, а ми чекамо новац који ће бити обезбеђен на основу споразума између општине Лајковац и ЕПС – РБ Колубара на основу пресељења насељеног места Скобаљ. Уградили смо ставку од 550.000 евра намењену за завршетак овог водоводног система чиме ћемо урадити комплетну водоводну мрежу за Словац, део Маркове цркве, Ратковац, Придводицу, Стрмово и Пепељевац. Урадили смо све што је до нас, чекамо да ЈП „Колубара“ Стубо-Ровни и Град Ваљево усагласе цену воде за општину Лајковац и ко ће бити дистрибутер. Оквирна цена, којом се сада барата, је око 40 динара. С обзиром да смо ми спремни, очекујемо да мештани Словца, Ратковца и Маркове цркве већ ове године добију воду, а до тада ћемо урадити водоводну мрежу у Придворици и Стрмову. Након потписивања споразума са ЕПС-ом, надам да се да ће у другој половини године почети изградња водоводне мреже и за Пепељевац. У даљим плановима је и други крак у односу на овај који ће ићи према Врачевићу, Доњем Лајковцу и Боговађи.
Извођач радова је „Слобода грађевинар“ из Обреновца. Урађено је већ преко километар, остало је још 2,5 километра. Настављена је и изградња пешачко-бициклистичке стазе у Рубрибрези, између регионалног пута ка Ваљеву и пруге. Вредност радова је милион динара, а средства су обезбеђена преко Програма Савета за безбедност у саобраћају од казни за саобраћајне прекршаје на територији општине. О овом пројекту говорио је Ненад Џајевић, заменик председника Општине:
-У протекле три године уложено је скоро 10 милиона динара за стазу од почетка Рубрибрезе: за изградњу нове, реконструкцију постојеће и реконструкцију старог дела. Обезбеђено је и четири милиона динара за наставак радова до Пепељевачке рампе, тако да ће сви наши суграђани, поготово мештани Рубрибрезе и Непричаве моћи безбедно да се крећу овуда. Првенствено је то важно за наше најмлађе суграђане, ђаке пешаке. Радове ћемо наставити у току године, када распишемо јавну набавку. Укупна дужина стазе до Пепељевачке рампе износиће око три километра. Када завршимо једну деоницу одмах урадимо и заштитну ограду како несавесни грађани не би паркирали возила на стази, поготово теретна.
Одборник из Рубрибрезе Зоран Васиљевић истиче да им је стаза врло важна због безбедности, поготово за ђаке, јер је саобраћај на регионалном путу врло фрекфентан, а сада су повезани тротоарима и стазом од аутобуске станице у центру Лајковца до Непричаве.