Апел Кризног штаба општине Лајковац

У општини Лајкова је последњих дана у порасту број оболелих од КОВИДА-19 и тај број је на дневном ниову постао двоцифрен. Повећан је и број прегледа у КОВИД амбуланти Дома здравља Лајковац. Према најновијим подацима корона вирус регистрован је код још 15 особа, тако да је сада 128 оболелих у трећем таласу на подручју општине Лајковац. До сада је излечено 29 особа, једна је на болничком лечењу и 98 је у изолацији.
Кризни штаб општине Лајковац ће у понедељак 23. новембра одржати седницу на којој ће, са свим релевантним факторима, размотрити актуелну епидемиолошку ситуацију.
Влада Србије донела је седам нових мера заштите од ширења корона вируса, а лајковачки кризни штаб за сада, поред тих, неће уводити нове мере, али апелује на грађане да испоштују све мере које донесе Влада РС, укључујући и све раније донете мере локалног штаба. Кризни штаб општине Лајковац перманентно прати епидемиолошку ситуацију, а у току је и интензивна контрола спровођења мера. С обзиром на чињеницу да је вирус ушао и у школе и Предшколску установу, где је одређен број наставног и васпитног кадра у изолацији, неопходан је велики опрез и стриктно поштовање свих мера, од чега зависи и стабилност епидемиолошке ситуације и потреба за увођењем нових мера.
Чињеница је да су школе и Предшколска установа, упркос вироком ризику, дуго одолевале и избегле да буду захваћене са КОВИД-19, али уз одговорно понашање све је могуће још држати под контролом.
Зато упућујемо апел за поштовање свих мера, како би се сачувало здравље људи и очувало функционисање у свим сегментима, како Штаб не би морао да доноси нове мере.
СЕДАМ НОВИХ МЕРА ВЛАДЕ
1. Скраћење радног вренена до 18:00 часова ресторанима, кафићима, баровима, клубовима, кладионицама и тржним центрима.
2. Обавезно и безусловно коришћење личне заштитне опреме (ношење заштитне маске) у затвореном простору, као и на отвореном простору у оним ситуацијама где се не могу избећи међуљудски контакти.
3. Забрана свих јавних окупљања с присуством више од 5 (пет) особа, у затвореном и на отвореном простору. Од ове мере изузети су радне организације, школске установе, продавнице, тржни центри и слични објекти, за које важи прописано ограничење броја присутних особа у сваком тренутку у односу на квадратуру објекта (минимум 4 м2 по особи).
4. Омогућавање рада од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта.
5. Строга контрола обавезе ношења заштитне маске у возилима јавног превоза, уз ограничење максималног броја путника у возилу на половину декларисаног капацитета возила.
6. Строга контрола спровођења кућне изолације, кућног карантина (самоизолације), као и свих осталих противепидемијских мера које су на снази.
7. Горенаведене мере су орочене на период од 10 дана, након чега ће бити изнова размотрене у светлу кретања епидемиолошке ситуацијe