Асфалт и у ромском насељу Требеж у Јабучју

Само пре два дана завршено је асфалтирање два километра асфалта на деоници Мирковићи-Јосиповићи у Горњем крају Јабучја, чији већи део захвата насеље Дубрава у коме живи преко 300 припадника ромске националности, а већ данас асфалтирано је 500 метара у насељу Требеж, у Доњем крају Јабучја. На тај начин је испуњено још једно обећање општинског руководства и заокружена путна инфраструктура у већим ромским насељима на територији Лајковца. Обилазећи радове у Требежу председник општине Андрија Живковић рекао је:

– У договору са људима из Месне заједнице Јабучје одлучили смо да урадимо и 500 метара асфалта у Доњем крају у насељу Требеж и тако заокружимо инфраструктурну причу са ромском популацијом,  с тим што нам, нажалост, остаје око 300 метара како бисмо обухватили цело насеље. Међутим, битно је да смо раније урадили деоницу ка Јаковљевићима дужине 500 метара, сада смо реализовали другу фазу а трудићемо се да урадимо и остатак пута како би ових 100 људи добило комплетан асфалт на путу кроз Требеж. Остаје да урадимо асфалт у мањем ромском насељу Палеж у Пепељевцу, чиме ћемо унапредити путну инфраструктуру у деловима где живе Роми и побољшати им услове живота. Велику корист од овог пута имаће не само Роми, већ и сви мештани који гравитирају према овом насељу, јер пут води ка њивама у Јабучју и излази ка Вишу, што ће многима олакшати пролаз до жељеног места или њиве. Преостали део ћемо радити још ове године, а највећи део је већ асфалтиран, па мислим да ће мештани овог дела Јабучја бити задовољни. Имамо у плану бројне радове у другој половини године, што ће се углавном односити на значајније пројекте за нашу општину, почев од путне инфраструктуре у сеоским срединама. Наставићемо са трендом да већу количину новца улажемо у унапређење путне инфраструктуре.

Уз радост свих мештана Требежа, задовољство због асфалтирања пута није крио ни Војислав Станисављевић, одборник Доњег краја Јабучја:

– Желим само да се захвалим руководству општине Лајковац на великом труду и раду који улажу у наше место, али и руководству државе Србије која улаже огроман напор како би обезбедило живот достојан човека свим људима на територији Сбије без изузетка. Речи су сувишне, резултати су очигледни јер све што раде је за добробит нашег народа. Овај пут је на искрају села Јабучја, а на ивици копа Тамнава Западно поље. Има око 35 домаћинстава који га користе, као и цело село, јер има доста обрадивих површина па се доста крећу пољопривредне машине и ту је његов значај. Он везује центар Јабучја са левим краком засеока Виш, док десни повезује са путем који води у село Скобаљ и даље према копу Западно поље.

Новим асфалтом прва је прошла мештанка Требежа Драгиња Јовановић, која каже да је срећна што напокон имају боље услове у селу. Извођач радова у Требежу било је ПЗП „Ваљево“.