Асфалтиран пут за Јевтиће у Доњем Лајковцу

Након прошлогодишњег асфалтирања пута за Лукиће у дужини од једног километра, пут за Јевтиће био је готово једини важнији преостали неасфалтирани пут у Доњем Лајковцу. Сада је асфалтирана деоница у дужини од 350 метара, а остало је још 700 метара да се овај пут споји са центром села. У питању је пут који прелази поток Грабовац и продужава ка школи у Доњем Лајковцу. Главни проблем је да се нађе решење и премости бујични поток, како би се даље наставило асфалтирање ка школи.

Подсећајући, да се активно ради на побољшању путне инфраструктуре на подручју лајковачке општине, председник Андрија Живковић је приликом асфалтирања пута за Јевтиће у Доњем Лајковцу рекао:

“Ове године ће бити настављено асфалтирање овог пута до потока Грабовац у дужини од још 100-150 метара, а по изналаску решења са ЈП Србија воде наставићемо асфалтирање још 600 метара пута до центра села. Сви витални путеви у Доњем Лајковцу су асфалтирани и надам се да ће мештани бити задовољни. Овде је на траси овог пута неких десетак домаћинстава, која сва имају велики број деце. Оно што је битно за мештане Доњег Лајковца, у петак коначно креће и договорено и најављено асфалтирање трасе старе ћирине пруге у дужини од 12 километара. Крећемо од Латковића, односно од Љига, пролазимо Доњи Лајковац, Боговађу, Пепељевац и у склопу тога биће реконструисана и Железничка улица у Лајковцу, дакле долазимо до Пепељевачке рампе. Према речима људи из „Штрабака“, радови на овој деоници трајаће негде два до три месеца, тако да ће све бити завршено током лета. Тих 12 километара пута свакако ће побољшати услове живота мештана у овом делу лајковачке општине. Траса старе ћирине пруге је уништена током изградње коридора и ово ће сада бити једна бржа и лакша веза свих ових села и са Љигом и са Ибарском магистралом и самим тим и са центром Лајковца.”

Дарко Јевтић, председник месне заједнице Доњи Лајковац изразио је захвалност председнику општине Андрији Живковићу и свим његовим сарадницима на разумевању, препознавању и решавању проблема мештана Доњег Лајковца:

” Највећи проблем наше месне заједнице јесте управо решавање путне инфраструктуре и кренули смо у решавање тог проблема. Наравно, не може све одједном да се уради и као доказ да се тај проблем решава јесте управо и овај пут. Надам се да ће и убудуће све ићи у том смеру и да ћемо асфалтирати до краја и овај пут и све некатегорисане путеве. Треба имати у виду да у Доњем Лајковцу дуго ништа није рађено, ово је велики помак и надам се, ако будемо радили у континуитету, да ће се наши проблеми решити. Постоји и проблем везан за поток Грабовац, који мора да реше Србија воде и који није толико везан за саму општину. У горњем делу села мештани имају проблем са водом, али у догледно време и тај проблем ће бити решен, као што је то и овога пута, све у договору месне заједнице са председником и руководством општине. Оно што су обећали и што смо се договорили, то се и реализује.”

Дарко каже и да се пуно тога променило у Доњем Лајковцу последњих година. Млади све више остају у селу, а и деце је све више.