Aсфалтиран пут за Мирковиће у Доњем крају Јабучја

Захваљујући повољним временским приликама, актуелни радови на асфалтирању сеоских путева на подручју општине Лајковац одвијају се планираном динамиком, а нову деоницу асфалта у дужини од 300 метара данас је добило Јабучје. Асфалтиран је пут за Мирковиће у Доњем крају.

Овим је завршено асфалтирање локалних путева који су део пакета реализованог у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и „Путевима Србије“, код којих је општина Лајковац конкурисала спремним пројектима, у оквиру којег је асфалтирано седам километара путева укупне вредности 80 милиона динара.

Завршне радове на асфалтирању обишао је данас председник Привременог органа општине Лајковац, са сарадником Предрагом Мирковићем.

Председник Привременог органа општине Лајковац Андрија Живковић са сарадницима присуствовао је данас приликом обиласка еасова на асфалтирању пута за Мирковиће рекао:

„Оно што смо имали као договор са Владом Републике Србије и са Путевима Србије, данас завршавамо. Тих седам километара пута, колико је у последњих неколико месеци урађено на територији општине Лајковац,  завршавамо данас овде у Доњем крају Јабучја. Асфалтира се пут за Мирковиће, у дужини од око 300 метара. Оно што нама предстоји јесте, да већ у наредној години наставимо овим темпом, како средствима из нашег буџета, тако и уз помоћ Владе Републике Србије.”

По речима председника Живковића, у Јабучју које је највеће село у лајковачкој општини, које као такво мора имати и највише радова, у наредној години у плану је поред инвестиција на плану нове путне инфраструктуре, првенствено да по завршетку актуелних радова на канализационој мрежи сви путеви у Јабучју буду враћени у првобитно стање (што је договор са извођачем радова), а поред тога у току су и преговори са ресорним министарством да прикључци на канализациону мрежу буду бесплатни – што је значајан бенефит за мештане. Поред наставка изградње водоводне мреже у деловима села у којима недостаје, на ред долази и питање спортске хале, о чему ће се изјашњавати одборници у новом сазиву локалног парламента, а које ће бити решавано у са радњи са РБ “Колубара”.

О томе, колико је путна инфраструктура по сеоским срединама можда и најбитнија за функционисање мештана, који тако имају много боље услове за кретање, рад и међусобно дружење, сведочи и Младен Мирковић:

“Асфалтирање овог пута значи нам пуно. Много. Улица је много лепша, неупоредиво је боље од оног што је било. Остао сам овде са породицом. Имам двоје деце. Много значи и мени и мојим комшијама. Овакве ствари доприносе да млади остају на селу. Много значи подршка локалне самоуправе и ово што је урађено у нашем крају и нашем селу.”

Како сазнајемо, у наредној буџетској години значајну ставку представљаће управо пројектовање,  изградња и реконструкција путне мреже на подручју општине Лајковац.