Асфалтиран пут за Протиће у Врачевићу, најава инфраструктурних радова

Председник општине Андрија Живковић, са сарадницима, обишао је јуче завршне радове (асфалтирање) на путу за Протиће у у Месној заједници Врачевић. Ради се о последњој фази реконструкције деонице започете прошле године у дужини од 2,6 километара.
„У питању је врло тешка и захтевна деоница која спаја Врачевић са Доњим Лајковцем, односно Боговађом. Прошле године смо урадили око 2,3км, сада асфалтирамо завршну деоницу дужине око 400 метара, извођач је ПЗП „Ваљево“. Цео пројекат има велики значај, првенствено за становнике Врачевића, којима ће за неколико километара скратити пут ка Лајковцу и Ибарској магистрали. Ово је директна веза Врачевића ка Доњем Лајковцу, Боговађи, старој ћириној прузи и Ибарској магистрали. За ову деоницу из прошлогодишњег буџета издвојили смо 10 милиона динара.“
Живковић је изразио наду да ће се у другој половини године ребалансом буџета наћи средстава за још неколико важних деоница за мештане наше општине, као и очекивање велике помоћи државе и „Путева Србије“ за путну инфраструктуру. На тај начин би било настављено асфалтирање десетине километара путева широм општине, као претходних година. Помоћ Републике и „Путева Србије“ највише се очекује за изградњу Обилазнице око Лајковца, док ће се за локалну инфраструктуру (мада је већ на завидном нивоу), ако изостане помоћ државе, наћи средства из општинског буџета,.
„У плану је пут Мирковићи – Јосиповићи у Јабучју (Горњи крај), пут за Влајиће у Доњем Лајковцу…има још деоница које су јако битне, али захтевају много више новца, па ту очекујемо помоћ државе. То је, рецимо, пут који спаја општине Лајковац и Уб и пролази кроз Рукладу, познатији као Рукладски пут, дужине седам километара и вредности радова око 200 милиона. Затим реконструкција главне саобраћајнице кроз Лајковац – регионалног пута од Словца до Ћелија, дужина је осам километара, а вредност радова 400 милиона. За ове деонице ослонићемо се на помоћ државе и на радове које би требало да изводи ЈП „Путеви Србије“. Уз Обилазницу, то су приоритетни захтеви које смо упутили Републици. Осим тога, видећемо са одборницима и представницима месних заједница шта су њихове потребе, па урадити неке деонице које нису биле у плану претходних година.“
Председник Живковић је најавио да ће други део године обележити крупнији инфраструктурни радови као што су: изградња Сеоске куће у Пепељевцу вредности преко 30 милиона динара и изградња паркинга у центру Лајковца, такође вредности око 30 милиона.
У току су и радови на санацији и реконструкцији сеоског дома у Ратковцу. „Ратковчани ће, после низа година, добити практично нови дом и просторије Месне заједнице, који ће служити мештанима.Трудићемо се да у наредном периоду у свим месним заједницама где је потребно реновирамо сеоске домове или их у потпуности изградимо, као што ће бити у Пепељевцу. Надам се да ћемо поред путева радити и друге инфраструкурне пројекте који ће побољшатти квалитет живота у сеоским месним заједницама“, закључио је председник општине Андрија Живковић.