Асфалтиран пут за Спасиће у Врачевићу

У наставку асфалтирања локалних путева у више месних заједница, које општина Лајковац реализује у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и „Путевима Србије“, јуче је асфалтиран километар пута за Спасиће у Врачевићу. Радове је  обишао председник Привременог органа Андрија Живковић са сарадницима и том приликом најавио почетак радова на изградњи сеоске куће у Врачевићу, асфалтирање две приоритетне деонице, санацију државног пута другог Б реда који пролази кроз Врачевић, као и друге актуелне радове на крају грађевинске сезоне.

 “Када говоримо о радовима на територији наше општине, морам да напоменем изузетно добру сарадњу локалне самоуправе и Владе Републике Србије као и ресорних министарстава, јер та вертикала између државе и локалне самоуправе је путоказ како да се решавају проблем у локалној заједници. Та помоћ доста значи, олакшава нам буџет за инвестиције. Сарадња са “Путевима Србије” и Министарством грађевине, пуно значи за побољшање путне инфраструктуре у општини Лајковац, која је иначе квалитетна, тако да ћемо са ових 80 милиона динара урадити 7 километара путева до краја године. Временске прилике нам иду на руку и све што смо у договору са “Путевима Србије” и са ресорним министарством договорили биће урађено у наредним данима.

Ова деоница је јако важна за Врачевић, јер је последњих десет година остала недовршена, а спаја две општине: Лајковац и Љиг, тј. села Врачевић и Латковић. Велики број мештана из Врачевића гравитира према Љигу, али и обрнуто ка Лајковцу и зато ће овај асфалт значити свима који живе у овом делу Врачевића. Планирамо за наредну годину још два путна правца, чиме би Врачевић био потпуно решен са путном инфраструктуром. Приоритетан је пут за Бабовиће, који је јако пропао, а дужине је преко километар. Имамо и један мањи део у Жујанском крају, то је пут дужине 500 метара, наставак асфалта који је рађен давних година.

У току следеће недеље крећу радови на сеоској кући, извођач радова је „Градња Коп“ из Непричаве. Врачевић ће, као једно од највећих села наше општине, добити просторије за месну заједницу и фудбалски клуб. Сеоска кућа ће се налазити у центру Врачевића, поред амбуланте и фудбалског терена, што ће бити од користи мештанима у наредним годинама. Оно што остаје у Врачевићу, јесте да се повеже школа на бунар који се налази на том истом простору где су фудбалски терен и амбуланта.

Постоје индиције да ће наредних дана кренути и санација државног пута другог Б реда, који пролази кроз Врачевић, а тренутно је у јако лошем стању. Послали смо прошле недеље захтев “Путевима Србије” и ресорном министарству и добили одговор да је Министарство упутило налог „Путевима Србије“ да тај пут санира. Биће то урађено као и санација регионалног пута првог Б реда од Словца ка Убу, преко Степања и Бајевца, који је у много бољем стању него пре. Ми бисмо га сами санирали, али није у нашој надлежности.“

Поред овог пута у Врачевићу, урађен је и пут у Бајевцу, део за Петровиће. Већ у понедељак следи асфалтирање пута за Бајиће у Доњем Лајковцу, недуго затим и пут у Непричави, Степању, па у Ћелијама и на крају, као финиш за ову сезону два пута у Јабучју. Надам се да ћемо и следеће године имати помоћ државе, али ћемо и за општински буџет убацити много више путних праваца за пројектовање, тако да ће у наредном периоду главни акценат бити на путној инфраструктури општине Лајковац. То су планови за 2024. годину.“

Живковић се осврнуо и на планиране радове на школским објектима:

„Расписали смо набавке за уређење спортских терена: за школско двориште у Лајковцу и мини пич терен, понуде се отварају 1. децембра, али мислим да временске прилике неће дозволити да тада почну радови због ниских температура. Првог.децембра се отвара и набавка расписана за изградњу дечијег игралишта у склопу издвојеног одељења ОШ „Миле Дубљевић“ у Ћелијама. Припремни земљани радови можда се могу изводити  у децембру, али ће ова школа имати прелепо игралиште на коме ће сви ученици моћи да се играју. Такође је интензивна и замена столарије, јер смо у већем делу наше општине заменили грејање и столарију на школским објектима. Јуче су замењени прозори на школи у Ћелијама, а следи нам исто у Марковој Цркви. Данас почиње и реконструкција Дома у Непричави,  који ће имати сасвим нови изглед, биће коришћен као простор месне заједнице,  а моћи ће да га користи и секција ловаца из Непричаве. Одвојен је новац за фасаду школе у Доњем Лајковцу, али ће радови морати да сачекају прве лепе дане у наредној години. Омогућавање елементарних услова школама, без обзира што већ имају добре услове и све су реновиране, биће један од приоритета, поред путне инфраструктуре и дечијих игралишта по месним заједницама.”

Мештани Врачевића,посебно засеока Спасићи, пресрећни су што су коначно добили асфалт. Јездимир Спасић каже: “Одрастао сам у овом селу и живео до пре 30 година, памтим да је изградња овог пута почела осамдесетих година и ево, сада, када сам већ пензионер,  дочекао сам да угледам асфалт испред моје куће. Ово је Спасића крај и урађено је коначно километер асфалта, а до сада је ово било слепо црево села. Нема много становника у овом делу Врачевића, а када сам био млад овде је био цео фудбалски тим, толико је било младих. Касније су се вероватно преселили и отишли за бољим животом у градове, јер овуда је било немогуће пролазити и живети. Углавнм се ишло ливадама и кроз шуму, јер путем није могло да се прође од бара и рупа. Мештанима значи много, јер пут повезује Боговађу и Мионицу, љишку и лајковачку општину и зато има вишеструки значај.”

Влада Спасић подсећа: “До сада је овде био камени пут, зими пун блата и тешко проходан. Остао сам да живим на селу, као и још неке моје комшије. Фамилија Спасић има петнаестак домаћинстава и доста деце, што је наше највеће богатство. Хвала председнику Андрији и свима који су нам помогли да живимо живот достојан човека и газимо асфалт као и други људи.”