Асфалтиран пут за Влајиће у Доњем Лајковцу

У пуном јеку је реконструкција и асфалтирање путева у сеоским месним заједницама општине Лајковац. Након асфалтирања 1200 метара пута за Петровиће у Бајевцу и километар пута за Спасиће у Врачевићу, данас је коловоз обрадовао мештане у Доњем Лајковцу, где је асфалтирано 500 метара пута за Влајиће.

Ови локални путеви су део пакета који се реализује у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и „Путевима Србије“, код којих је општина Лајковац конкурисала спремним пројектима, у оквиру којег ће бити  асфалтирано седам километара путева укупне вредности 80 милиона динара.        

Председник Привременог органа општине Лајковац Андрија Живковић са сарадницима присуствовао је данас асфалтирању пута за Влајиће и том приликом рекао:

– Мени је посебно драг овај крај Доњег Лајковца, због покојног г. Влајића са којим смо имали изузетно добру сарадњу. Пут је био одавно у плану, требало је и 2019. да буде асфалтиран преко „Путева Србије“ и у сарадњи са „Штрабаком“, али нас је у томе омела пандемија короне. И ево, то обећање које смо дали, након четири године је коначно испуњено. Препознатљиви смо по томе да оно што договоримо са мештанима у месним заједницама то и урадимо, наравно – неке ствари се десе мало касније, неке брже, али договор се обавезно реализује. Ова деоница дужине 500 метара је изузетно тешка, важно је рећи да смо је неколико пута годишње пресипали јер је терен брдовит, али овим асфалтом решавамо тај проблем трајно. У буџету за следећу годину одвојићемо новац за пројектовање кружног пута за Ракиће у другом делу Доњег Лајковца, у дужини од 2 километра,  чиме ћемо готово стопосто завршити путну инфраструктуру у Доњем Лајковцу. Такође смо одвојили новац за решење проблема који мештани имају већ дуже време, а то је проблем пијаће воде. Радићемо један артески бунар одакле ће сви мештани моћи да се снабдевају водом за пиће. До краја године ћемо расписати набавку за бунар и надам се да ћемо, када прођу све дозволе Министарства и потребна папирологија, за годину и по дана имати решен проблем водоснабдевања у Доњем Лајковцу. Посебно ме радује што се у овом селу у задњих неколико година повећао број деце, број ученика у школи такође, а само пре пар година била је пред гашењем. Данас у Доњем Лајковцу имамо две учитељице, ове године смо урадили грејање, заменили столарију. Ребалансом буџета смо одвојили новац за фасаду, само што нам временске прилике не дозвољавају да је урадимо, зато ћемо то завршити у првим месецима наредне године, а наши најмлађи ће имати далеко боље услове за школовање. Надам се да ће се добра сарадња са овом МЗ наставити и у наредном периоду, као и са осталим МЗ у Лајковцу, па у зависности од договора урадићемо добре ствари које ће подићи квалитет живота људи у њима. Поносан сам на чињеницу да ми мештани верују, то су данас и показали када су нас сачекали овде, то је уједно и подстрек за наш даљи рад јер људи нас препознају. У време којим руководимо општином Лајковац, последњих десет година, постали смо познати по томе да што обећамо и испунимо, пре или касније, а ј пут за Влајиће је чист доказ за то.         

Мештанин Милоје Недељковић није крио задовољство због новог асфалта у Доњем Лајковцу. Појашњава да крај зову Влајићи иако сада има само једна кућа Влајића и још неколико других фамилија.

– Пут је дужине 500 метара и води од ових кућа ка главном путу кроз село, који повезује даље са Латковићем, Дудовицом и Врачевићем. Пре асфалта овде су биле баре да ниси могао проћи ни у рибарским чизмама. Лети када наиђе ауто подигне прашину да се угушиш у свом дворишту и све оде у кућу. Проблем је коначно решен када је стигао асфалт, биће ваљда више и деце. Има овде још сокака које треба радити, као и путеве за њиве и до кућа, јер младих неожењених има пуно па да им олакшамо и тај проблем.

У наредним данима следи асфалтирање путних праваца у Непричави, Степању и Ћелијама, као и два пута у Јабучју.