Асфалтирани путеви у Степању и Придворици

Општина Лајковац је наставила реализацију Програма реконструкције и асфалтирања локалних и некатегорисаних путева. Недавно је асфалтирано 700 метара пута за Стефановиће у засеоку Гујари, месна заједница Степање, а затим и 350 метара пута за Паниће у Придворици. Сваки метар асфалта од огромног је значаја за сеоско становништво, а колико реконструкција и одржавање локалних путева значи општинском руководству говори и чињеница да је асфалтирању обе деонице присуствовао председник Андрија Живковић, са најближим сарадницима.

Приликом почетка асфалтирања захтевне деонице у Степању, прошле недеље, председник општине Лајковац Андрија Живковић је рекао: -На радост свих грађана општине Лајковац, ево већ у првим пролећним месецима настављамо активности започете прошле године. Данас смо асфалтирали ову раније започету и обећану деоницу у Степању. Људи у Степању то већ знају и препознају, јер оно што смо се договорили и обећали, ми смо то и испунили. Последње три године смо у Степању урадили преко два километра асфалта. Оно што је препознатљиво за ово општинско руководство јесте да, за разлику од претходних времена када су буџет и програм радова обично кројили одборници, само прати проблеме у појединим деловима општине. Степање нема одборника у локалном парламенту, а ни месна заједница није активна као неке друге, али смо препознали муке становника који нису пуну деценију добили асфалт. Наставићемо и са асфалтирањем у овом засеоку и да решимо питање водоснабдевања за део који гравитира ка цркви. Оно што импонује јесте да у Степању има доста младих у односу на друга лајковачка села.То је сигурно један од корака којима ћемо задржати младе овде. Степање има добар положај, има школу која ће ове године бити реконструисана, цркву која је доста активна, имамо изузетно добру сарадњу са становништвом и ја се надам да ћемо наставити са свим започетим и планираним активностима.” Управо асфалтирана деоница у Степању у дужини од 700 метара била је прилично захтевна. Припремни радови започети су прошле године. Асфалтирању супретходили обимни земљани радови, санирање два клизишта и проширење пута на 3 – 3,5 метра. Посебно значајна била је помоћ механизације РБ “Колубара”. У наставку ове деонице пута, који води за ваљевско село Лозницу, за асфалтирање је преостало још 200 метара, а по свему судећи и то ће бити урађено већ након јесењег ребаланса општинског буџета.

Поред бројних мештана који су се овом приликом у изузетно добром расположењу окупили, посебна занимљив је био најстарији Боривоје Стефановић, девесетогодишњак. Деценијама живи у Словцу, а морао је да присуствује коначној изради асфалта поред своје родне куће.

У недељу је у Придворици асфалтирано 350 метара пута за Паниће, у народу познатог као “војни пут“, који је као такав уцртан у најстаријим скицама и постојао је пре свих околних путева. Можемо се похвалити да су у Придворици асфалтирани скоро сви путеви, осим њиварских. Мештани, посебно у засеоку Панићи, имали су пуно проблема са овом стрмом деоницом пута, са које је вода носила све, тако да је асфалт био неминовно решење. Милош Милошевић, председник месне заједнице Придворица, захвалио се овом приликом свима, посебно локалној самоуправи за испоштоване договоре: “Имамо изузетну сарадњу и прилику да заједно побољшамо живот и нормализујемо свакодневно функционисање људи који живе у засеоку Панићи и целој Придворици. Са овом деоницом од 350 метара ми смо ту негде да завршимо са асфалтирањем свих постојећих путева у Придворици.”

Председник Живковић је такође истакао веома добру сарадњу са месном заједницом Придворица и рекао:

-Трудимо се да у свим месним заједницама урадимо нешто. Након Степања и Придворице, следе нам нове улице и путеви са новим асфалтом: пут за Гајиће у Марковој Цркви, пут за Гајиће у Боговађи, кружни пут за Томиће у Јабучју и неколико улица у Лајковцу. Такође и пут за Јевтиће у Доњем Лајковцу. Очекујемо и позитиван одговор, потписан је предлог уговора да Путеви Србије, односно њихов извођач “Штрабак”, чим се стекну услови за то, већ крајем месеца и пре крену у реализацију 20 километара путева на територији општине Лајковац, чија је вредност 350 милиона динара.