Асфалтирање Извиђачке улице

У току је постављање првог слоја асфалта у Извиђачкој улици, која води од главне лајковачке улице до базена. Ово је завршна фаза реконструкције значајне саобраћајнице дужине преко 600 метара, која ће добити репрезентативан изглед. Радове је данас обишао председник Андрија Живковић, са замеником Обрадом Милутиновићем и руководиоцем Одељења за стамбено-комуналне и грађевинске послове Општинске управе Лајковац Предрагом Мирковићем.

– Ова улица добија на значају првенствено због објекта затвореног базена,  као и због дела који је познат као Војни круг, којем смо на Комисији за планове и управу променили намену па ће убудуће служити за комунално-стамбене делатности. Овај део Лајковца добија репрезентативну улицу по свим стандардима и са обостраним тротоарима. Ако временске прилике дозволе асфалтирање ће бити готово ове недеље, након чега следи поплочавање тротоара бехатон плочама. Очекујем да половином јула улица буде комплетно завршена. У плану је да обостране тротоаре такође урадимо у улици која се од стадиона Железничара укључује на Извиђачку, тако да ће овај део Лајковца добити потпуно нови изглед.

Председник Живковић је најавио да коначно креће партерно уређење конака, који ће убудуће представљати идеално место за културне догађаје:

– Партерно уређење Конака Брене Михаиловић треба да крене наредних дана, а скорашњим ребалансом издвојићемо смо новац за партерно уређење свих конака. Како бисмо комплетирали ову зону преостаје нам изградња вештачког фудбалског терена између затвореног базена и стадиона ФК „Железничар“. Надам се да ћемо конаке и партер завршити током ове године, чиме сва крупна дешавања из Културног центра, попут изложби, књижевних вечери, камерних концерата… могу да се преместе у конаке. У склопу партерног уређења предвиђен је мањи амфитеатар који ће служити као летња позорница, па ће ту моћи ту да се организују културни догађаји, на задовољство многих грађана.

Вредност темељне реконструкције Извиђачке улице износи око 50 милиона динара.  Највећим делом је финансира РБ Колубара, са 40 милиона динара, док је 10 милиона обезбедила општина Лајковац из буџета у читавој дужини од 700 метара. Улица је знантно проширена: коловоз је ширине 6 метара, а са обе стране су тротоари од по 2,5 метра који ће бити поплочани бехатоном. Урађена је нова кишна канализација у читавој улици, као и део фекалне канализације око објекта базена.

Живковић се осврнуо и на прву сезону рада затвореног базена, до којег ће убудуће водити репрезентативна улица.

– Задовољни смо посетом мада морам нагласити да је доста посетилаца било из суседних општина, а наша жеља је да више Лајковчана посећује затворени базен. Радује нас што има неколико школица пливања, преко сто малишана их и даље похађа, а сврха базена јесте да буде у служби најмлађих. Врата су отворена свим основним школама и вртићу, што зависи од воље васпитача и професора да доводе децу. Драго нам је да у школе пливања долазе деца из Уба и Лазаревца. Имамо и изузетно добру сарадњу са ватерполо клубом Валис из Ваљева, који је неке званичне утакмице одиграо на нашем базену, а била је и репрезентација Казахстана на припремама недељу дана. У ребаланс ћемо уврстити изградњу сауне, а планирано је да се на спрату отвори ресторан или кафић, што ће употпунити садржаје објекта и повећати број посетилаца. Наравно да то изискује додатне материјалне трошкове за општину Лајковац, али све што радимо то је за наше најмлађе, резултати то говоре, јер велики број малишана је већ научио пливање баш на затвореном базену у Лајковцу.

Базен неће радити од 1.јуна до 1.септембра, због смањења трошкова и због чињенице да људи у овом периоду углавном иду на отворене базене.