Асфалтирање пута за Томиће у Јабучју

У току је асфалтирање пута за Томиће у Старом селу у Јабучју, у дужини од 850 метара. Врло значајан пут јер повезује мештане са центром села, са регионалним путем који повезује Уб и Лајковац и спаја Старо село са Горњим крајем. Битна саобраћајница за велики број овдашњих домаћинстава: за фамилије Томић, Ранковић, Миливојевић… На афалтирање се чекало преко деценију, а сви који су пролазили овим путем знају колико је било проблема у време падавина. Почетку асфалтирања ове важне и дуго очекиване деонице присуствовао је председник општине Лајковац Андрија Живковић:

-Овај пут је припреман за асфалт још пре десетак година и тада, а ни у међувремену није урађен. Није добро што се приликом промена власти одустаје од планираних и започетих радова, што сликовито показује и пример пута за Томиће. Мештани овог засеока чекали су дуго и на њихову радост и на инсистирање председника месне заједнице и мештана Месне заједнице Јабучје, овај пут је дошао на ред и ми то сада реализујемо.

Јабучје ће ове године добити доста километара асфалта, у сарадњи са Републиком Србијом, Путевима Србије и општином Лајковац. Овај пут у дужини од 850 метара финансира општина Лајковац, кроз рехабилитацију сеоских путева. Вредност радова је негде око пет милиона динара.

-Такође, обављају се радови на асфалтирању регионалног пута који пролази кроз центар Јабучја, па све до Милановића рампе. Сада је прва деоница асфалтирања у току, очекујемо да ови радови буду завршени до 20. јуна, јер ће део кроз Шеринку, кроз Милановиће имати доста радова, имаће ископе од једног метра и мораће да се раде нове шахте, тако да ће то мало успорити посао, али радови до Милановића рампе биће завршени до понедељка. Од понедељка биће обустављен и саобраћај на тој деоници како би све било урађено што брже, тако да можемо очекивати да до краја јуна читава деоница од Паљува до Милановића рампе буде завршена. Након тога следи реконструкција пута који води од Лајковца, односно од „РР аута“ до Скобаља, познатијег као “обреновачка пруга”. Са ове две деонице то је преко 15 километара асфалта које ће Јабучје добити само у летњим месецима. Очекујемо да у другој половини године крене и асфалтирање пута за Негиће. Ребалансом смо одвојили додатних 20 милиона динара за рехабилитацију путева на територији општине, међу којима су и поједини путеви на подручју Јабучја, попут пута за Ђориће у Доњем крају – рекао је Живковић.

Председник Живковић је истакао да се нада да ће ова година бити рекордна по питању асфалтирања. „Надам се да ћемо заједно са Путевима Србије и Републиком Србијом урадити преко 40 километара новог асфалта, што је незапамћено за територију лајковачке општине. Надам се да ће грађани бити задовољни и препознати труд и вољу општине Лајковац, као и помоћ Републике Србије, која је у овој години рекордна. Oд Путева Србије добили смо за асфалтирање регионалних и локалних путева 370 милиона динара.”

Председник је најавио и да ће током ова два дана бити асфалтирано првих 600 метара пута за Томиће, а остатак деонице почетком идуће седмице, у зависности од временских услова. Подразумевајући паузу у раду за викенд, завршетак комплетне деонице за Томиће очекује се у уторак.

Миломир Негић, члан Општинског већа, иначе мештанин Јабучја, такође је присуствовао почетку асфалтирања пута за Томиће: ” Налазимо се на деоници пута Поповићи – Томићи, за који је општина Лајковац издвојила пет милиона динара. Ово је битан пут који повезује Старо Село са Горњим крајем. Овде је било пуно проблема, посебно током падавина, пуно тешкоћа које су тада резултирале да се водотокови крећу самим путем, јер су приликом обилнијих падавина канали и пропусти бивали затрпани. Чишћењем канала и пропуста и асфалтирањем пута, ти проблеми су елиминисани и трајно решени.
Јабучје је у овом периоду једно велико градилиште: два регионална пута која пролазе кроз село, неколико других путних праваца, у само Јабучје биће уложено преко 200 милиона динара…Мештани су задовољни актуелним радовима. Због бројних радова, саобраћај се у Јабучју одвија мало отежано, али је сигурно да то вреди истрпети.”