Асфалтирање регионалног пута Лајковац-Скобаљ

Јуче је у Скобаљу започето асфалтирање регионалног пута који пролази кроз Јабучје и завршава се на уласку у Лајковац, познатог и као Стара обреновачка пруга. У питању је деоница од 10 километара, често коришћена за аутобуски и камионски превоз до копова „Колубаре“. Претходно је скинут стари дотрајали асфалт и урађена нова подлога. Почетак асфалтирања пропратили су председник општине Андрија Живковић и руководилац Одељења за комунално-стамбене и грађевинске послове Предраг Мирковић, заједно са одборником из Јабучја Војиславом Станисављевићем и представницима Месне заједнице Јабучје.

-Ове године ће кроз наше највеће село Јабучје бити завршене две главне саобраћајнице. Пре пар месеци завршен је пут који води кроз центар села, од Лајковца до Паљува, дужине девет километара. Актуелна деоница је такође битна за Јабучје, поготово за Доњи крај, као и за становнике Скобаља и све оне који овај путни правац користе за одлазак на посао у РБ „Колубара“. Дужина је 10 км, ширина четири метра, са банкинама од пола метра са стране, новим каналима и пропустима, који ће бити накнадно урађени. Битно је да ће у истом пакету бити реконструисана и деоница од Милановића рампе до „РР аута“, која дуго мучи становнике и Лајковца и Јабучја. Укупна вредност радова је око 100 милиона динара, инвеститор „Путеви Србије“, извођач „Штрабак“ – изјавио је Андрија Живковић.

Председник Живковић је истакао да се финишира инвестициони споразум са „Путевима Србије“ за ову годину, вредан 370 милиона динара.

-Остала су још два пута: у Стрмову и Бајевцу. У Стрмову увелико трају припремни радови за асфалтирање, а следећег понедељка ће почети у Бајевцу, тако да ћемо до краја новембра завршити уговор са ЈП „Путеви Србије“ вредности 370 милиона динара. Са тим новцем смо у нашој општини урадили рекордних 30 километара путева, плус из општинског буџета неколико путева. Ових дана уговорене су још две деонице за асфалтирање до краја године: пут за Ђориће у Јабучју дужине 900 метара, извођач ПЗП Ваљево, и пут за Протиће у Врачевићу дужине 2.500 метара, где би радови требало да почну понедељак, извођач је „Аутотранспорт“. Надамо се да ћемо до краја године објавити набавку за још три путна правца у Лајковцу, новац је обезбеђен, у току је пројектовање. То је улица Краља Милутина која из Села Лајковац води ка гробљу, пут за Милошевиће у Непричави и пут за Павловиће у Бајевцу. Са тим путевима то је око 40 километара у овој години за општину Лајковац, што је рекордан резултат. Надам се да ћемо тако наставити и следеће године, да ћемо имати сарадњу са ЈП „Путеви Србије“ и уз њихову подршку обнављати локалне и регионалне путеве, на које ће бити стављен акценат. Пре свега мислим на пут Лајковац-Словац дужине шест километара за који је израда пројекта у току, као и пута Врачевић-Латковић. Ако тако наставимо наредних година, што општинским што републичким средствима, мислим да буквално нећемо имати ниједан пут без асфалта. Према површини и броју становника Лајковац сигурно има највише асфалтираних путева у ваљевском крају, а предстоји нам да их убудуће добро одржавамо.

Војислав Станисављевић, одборник из Јабучја, засеок Доњи крај, захвалио се Републици, Путевима Србије и Општини:

-Само у Јабучју је ове године урађено око 25 км асфалта! Овај пут нам је од изузетног значаја с обзиром да циркулише путнички, аутобуски и камионски саобраћај ка РБ „Колубара“, а користе га и мештани целог Јабучја, Скобаља и околних места.

По споразуму са ЈП „Путеви Србије“ вредном 370 милиона динара реконструисана су два регионална пута: Лајковац-Паљуви (општина Уб) кроз Јабучје и Стара ћирина пруга – од Латковића на граници са општином Љиг преко Доњег Лајковца, Боговађе и Пепељевца до Лајковца. Трећи регионални пут је Лајковац-Скобаљ преко Јабучја (Стара обреновачка пруга), чије је асфалтирање у току. У пакету су и локални путеви и улице, од који је завршена улица Војводе Путника, Железничка улица, плато поред нове пијаце, Дубравска и Стевана Сремца у Селу Лајковцу и пут за Вујиће у Јабучју. Остало је да се реконструишу путеви за Петровиће у Бајевцу и гајски пут у Стрмову.