Аутомобил за Мобилни тим за инклузију Рома

Стална конференција градова и општина (СКГО) је 11. марта уручила 30 аутомобила и рачунара градовима и општинама које имају формиране мобилне тимове за инклузију Рома. Возила „Фиат Типо“ и рачунаре донирала је Европска унија у оквиру Програма „Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“, који реализује СКГО, а главни корисник је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Свечаности су присуствовали шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић и државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић. У име општине Лајковац донацију је преузео председник Андрија Живковић.
Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици казао је да ће додела аутомобила и рачунара мобилним тимовима који се баве инклузијом Рома омогућити боље и лакше остваривање услуга намењених ромској заједници. „Те услуге односе се на социјалну заштиту, здравство, запошљавање и друге области. А возила ће представницима локалних самоуправа пружити прилику да посете и оне припаднике ромске заједнице који живе у веома удаљеним местима. До сад смо у овој области обезбедили 1,4 милиона евра, а у будућности планирамо и додатних 20 милиона евра “, рекао је Фабрици. Он је указао да је једна од основних вредности ЕУ социјална инклузија, солидарност, као и помоћ најугроженијима, а да је ромска заједница међу најугроженијим популацијама у Србији и зато заслужује посебну пажњу. Додао је да су мобилни тимови за инклузију Рома новитет у Србији, али не и у ЕУ.
Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић рекао је да су Роми део Србије и њени равноправни грађани. „Не треба само једном у току године да причамо о проблемима ромске популације, већ о њима и њиховим проблемима треба да се бринемо свакодневно. Они заслужују да буду грађани као и сви остали. Инклузија Рома је осетљиво и двосмерно питање које захтева свесност припадника ромске популације да имају могућност да буду део шире друштвене заједнице, али и њихову жељу да то постану. “Мобилни тимови за инклузију Рома су прави пример како искуства ЕУ у тој области можемо да пренесемо у Србију”, навео је Ђорђевић.
Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић је нагласио улогу и значај мобилних тимова за инклузију Рома: „Пре неколико година, формирали смо мобилне тимове у оквиру ИПА 2013 Грант Шеме чији је корисник Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, на челу са потпредседницом Владе и министарком проф. др Зораном З. Михајловић.Мобилни тимови су пружили заједничку и координисану помоћ и подршку појединцима и породицама, испитали потребе ромске заједнице, промовисали и помогли укључивање Рома у друштвени живот заједнице, предложили активности за унапређење положаја Рома, промовисали интеркултуралност и допринели упознавању становништва са ромском заједницом. Формирањем мобилних тимова постигнуто је рационалније коришћење локалних институционалних ресурса, координисан је приступ у пружању услуга али оно што је најважније, услуге су корисницима постале брже и веће“ казао је Лакићевић.

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић рекао је да је циљ Програма “Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома” да припадници ромске популације постану део ширег друштва у Србији. Он је оценио да у оснаживању свеукупног положаја ромске популације у локалним заједницама у Србији веома важну улогу имају мобилни тимови који се тиме баве. “На овај начин остварујемо и повезивање Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији, која је донета на националном нивоу са локалним акционим плановима за инклузију Рома”, објаснио је Станичић.Додао је да ће СКГО наставити да буде „важан партнер ЕУ у реализовању активности чији је главни циљ укључивање ромске популације у друштвену заједницу”.