Бесплатни уџбеници за лајковачке ђаке прваке

Општина Лајковац је први пут ове школске године обезбедила бесплатне уџбенике за свих 137 ђака првака на својој територији: 109 у лајковачкој ОШ „Миле Дубљевић“ и 28 у ОШ „Димитрије Туцовић“ у Јабучју. Већ годинама од Општине на поклон добијају свеске и школски прибор, а све то данас су им уручили највиши општински функционери. Најмлађе школарце у лајковачкој централној школи првог наставног дана посетио је председник општине Андрија Живковић, док је то у Јабучју учинио његов заменик Обрад Милутиновић.Председник Живковић, који је раније предавао географију у школи „Миле Дубљевић“, у сва три одељења првог разреда задржао се у пријатном разговору са малишанима:
-Радује ме што у односу на прошлу годину имамо нешто више ђака првака у централној лајковачкој школи – 109, а прошле године 105. Изузетно ми је драго што је тако, свако повећање је добро, што даје смисао свему што је општина радила у претходном периоду, попут реновирања вртића, централне основне школе, сеоских школа и средњошколског центра. То нам даје подстрек за даља улагања у наше најмлађе. У том смислу, ове школске године први пут смо обезбедили бесплатне комплете уџбеника, као и школски прибор свим ђацима првацима. У договору са људима који се баве школством договорићемо се какву бисмо додатну подршку могли пружити, што би и родитељима растеретило кућни буџет, али је најбитније да сваке године подижемо квалитет наставе како би наши ђаци боље стицали нова знања. Образовање је стуб сваке државе, а мени је као човеку из просвете драго што Србија и председник Александар Вучић све више пажње придају образовном систему. Посебно и пријатно сам изненађен увођењем интонирања химне на почетку школске године, надам се да ће се то наставити јер се симболи Србије морају чувати и неговати препознатљиви идентитет. Ђацима првацима, свим лајковачким ученицима, колегама наставницима и наставном особљу желим успешну нову школску годину, а пре свега пуно здравља те се надам да ће деца ићи нормално на наставу, а не као претходне године.
У овој школи први пут је уведен продужени боравак, о чему директорка Биљана Жујовић каже:
– Имамо две групе, први и други разред, 58 родитеља се изјаснило за продужени боравак. Родитељи ће бити растерећенији, јер ће им деца бити збринута и безбедна док су на послу, урадиће домаће задатке и имати ручак. Продужени боравак је од 11 до 16 часова. Свима нам је то ново, али брзо се сналазимо, користећи искуства колега из суседних општина. Надам се да ће то добро функционисати.
Као и њихови вршњаци широм Србије, лајковачки прваци су од Министарства просвете добили бојанку „Наша Србија – неговање српске културе и традиције“. Осим тога, добили су и слатко-слани пакет од трговинске компаније „Еуропром“. Свечани тон почетку школске године дало је интонирање химне „Боже правде“, која је у школи „Миле Дубљевић“ емитована са разгласа, након чега је прочитано писмо министра просвете Бранка Ружића.