Деведесет година школе у Ћелијама

Школа у Ћелијама покрај Ибарске магистрале, у којој је прва слова научио и прослављени српски књижевник Радован Бели Марковић, обележила је вредан јубилеј – 90 година постојања. Данас је издвојено одељење ОШ „Миле Дубљевић“ из Лајковца и има 16 ученика од првог до четвртог разреда.

Јубилеј је обележен пригодним програмом у згради школе, који су организовали учитељи и ученици школе и Културни центар „Хаџи Рувим“ из Лајковца, а присуствовали су представници Општине, матичне школе, бивши учитељи и ђаци. Свих 16 ученика представило се рецитацијама и певањем у хору, док су ученици трећег и четвртог разреда извели драмски приказ „Кад пролеће дође“. Познати лајковачки уметник и публициста Милутин Ранковић беседио је о Ћелијама кроз историју и предање, а на крају је одиграна професионална позоришна представа за децу „Здраво је оно право“, коју је обезбедио Културни центар.

Подсећајући на историјат школе садашње учитељице Тања Милошевић и Светлана Илић су рекле:

– Годишњица школе је велика радост за све, због успомена и поновних сурета, али и наша одговорност према онима који су радили у овој школи и који су је похађали. Сви смо заједно изградили њених 90 година, свако је нешто допринео. Данас славимо пуних девет деценија заснованих  на најплеменитијој мисији васпитања и образовања. Школа је други дом деци и учитељима, године проведене овде памте се за цео живот. Иако 90 година звучи пуно, школа је увек млада јер у њој бораве ученици који својом грајом то не дозвољавају. И тако из године у годину све је млађа, веселија, разигранија и спремнија да прими ученике који ће из ње понети оно најбоље и највредније.

Деца из Ћелија су давних година наставу похађала у суседном селу Петка (некад Београдска нахија, данас београдска општина Лазаревац), где је школа основана 1873. године. Прво школско звоно у Ћелијама огласило се 23. марта 1932. године. Иницијатор прославе јубилеја је бивша ученица школе Гроздана Вера Поповић (рођена Јевтић), аутор публикације поводом 80 година постојања школе. Стигла је из Београда да присуствује обележавању јубилеја, емотивно евоцирајући успомене. Присутнима се обратила и учитељица у пензији Љубинка Живић, као и Милијан Каменица, рођен 1934. године, који је у први разред кренуо ратне 1941. године.  

Јубилеј школе у Ћелијама обележен је са пуно емоција, како то бива у малим сеоским школама са дугом традицијом.