Доделом признања вишеструким даваоцима крви обележен 14. јун

Свечана сала Градске куће у Лајковцу била је данас испуњена најхуманијим Лајковчанима, вишеструким даваоцима крви, који су у више наврата општини Лајковац донели Плакету хуманости. На пригодној свечаности, коју је лајковачки Црвени крст уприличио поводом 14. јуна, Светског дана добровољних давалаца крви, додељена су признања вишеструким даваоцима у протеклих годину дана, године која је била у знаку пандемије.Ружица Срећковић је у име Црвеног крста Лајковац рекла, да је данас награђено укупно 98 давалаца, за 70, 50, 35, 20 и 10 јубиларних давања крви. За 70 јубиларних давања награђени су Зоран Тејић и Милета Матејић.
Ни у години пандемије, лајковачки хуманисти нису посустали. Како сазнајемо, годину пандемије на овом подручју није обележио пораст броја нових младих давалаца крви, али су већ постојећи даваоци били устаљено активни.
Драгана Томић има 47 година, Лајковчанка је удата у Лазаревац, мајка четворо деце, запослена у Тамнави – Западно поље и једна је од добитника признања за вишеструко давање крви: “Хуманост на првом месту је мој разлог за учешће у акцијама. Лепо се осећам када то учиним. Свима бих препоручила. Велики број мојих колега то чини, како раније у Вреоцима, тако и сада у Тамнави.”
Миодраг Ивановић има 36 година, а до сада је крв дао 20 пута: “ Запослен сам у Колубари – Метал, монтажна група. Као и већина мојих колега редовно дајем крв. То је један племенит гест, мислим да би сваки млад човек, који то може требао да буде добровољни давалац крви.”
Поред доделе признања вишеструким даваоцима крви у Градској кући, 14. јун је обележен још једном у низу акција добровољног давања крви у Тамнави – Западно поље. Како сазнајемо, у Новом насељу у Радљеву акцији се данас одазвало 28 давалаца, од којих је 23 дало крв, а међу учесницима акције биле су три жене. Данашњом акцијом у Тамнави, завршен је овомесечни циклус акција међу рударима Тамнаве, који је био изузетно успешан.
Светски дан добровољних давалаца крви обележава се 14. јуна, у циљу подизања свести грађана о важности добровољног и редовног давања крви. Овогодишњи слоган је “Нека свако срце куца”, а посебан фокус овогодишње кампање и Светског дана добровољних давалаца крви је улога младих у обезбеђивању сигурних резерви крви. Институт за трансфузију крви Србије је позвао грађане да овај дан обележе давањем крви и нагласио да су добровољни даваоци који редовно дају крв од неизмерне важности да би се обезбедила крв за све којима је она једини лек.