Езачибаши оправдао улогу фаворита, добар отпор Железничара

У првој утакмици шеснаестинe финала Купа Европске одбојкашке федерације (ЦЕВ) одбојкашице Железничара су у Лајковцу поражене са 3:0 од првог фаворита за освајање овог такмичења – екипе Езачибаши из Истанбула. Публика у Спортској хали Лајковац великим аплаузом поздравила је легендарне српске репрезентативке Мају Огњеновић и Тијану Бошковић, које су водеће звезде Езачибашија.
После 73 минута игре резултат по сетовима био је 28:26, 25:17 и 25:17. Лајковчанке су пружиле солидан отпор фаворизованом тиму из Турске, који у првој постави има неколико интернационалаца, поготово у првом сету који су у узбудљивој завршници гошће добиле на разлику, иако је Жеља имао прву сет лопту. У другом сету су домаће одбојкашице такође успеле у једном делу игре да сустигну предност Езачибашија, док је у трећем турски тим био потпуно доминантан тако да је тренер Акбаш пружио прилику свим резервним играчицама.
Тренер Железничара Бранко Ковачевић такође је у игру уводио већину одбојкашица како би осетиле драж овог меча, у којем нису имале притисак победе. Генерално се наш тим слободно и храбро носио са гостујућим одбојкашицама које, поред квалитета, имају и изузетне физичке предиспозиције, пре свега су знатно више. Поготово се то може рећи за младе Миросављевић и Узелац, које су играле без приметног респекта и за које је Тијана Бошковић изјавила да имају велики потенцијал.
Бранко Ковачевић је овако прокоментарисао утакмицу: „Добро и узбудљиво, на моменте и квалитетно. А тешко је играти против екипе на овом нивоу, јер прилике које имате ако их максимално не искористите они то одмах кажњавају. Ипак, можемо бити задовољни, скоро сва три сета, а нарочито први, играли смо, борили се, све време пружали најбољи отпор који можемо. Честитке девојкама, имаће још једну прилику у Турској да одиграју слободно и растерећено и то ће нам сигурно користити.“
Тијана Бошковић: „Задовољни смо победом с обзиром да нам је ово прва утакмица у ЦЕВ купу. Екипа Железничара је била одличан противник, што се поготово видело у првом сету, мислим да су чак оне могле да га освоје, али смо ми на искуство добиле тај сет. После тога смо лако дошле до 3:0. Трудићемо се да реванш одиграмо још боље и имамо велике амбиције ове године у ЦЕВ купу.“
Маја Огњеновић: “Знали смо да је Лајковац доминантан у српској лиги, али не још толико спреман за европску сцену, нажалост нису имали среће да добију лакшег противника, као што је то био случај са осталим тимовима из Србије. Свакако да је светла будућност пред њима, види се да имају пуно младих играчица које играју на завидном нивоу и на челу са Банетом сигурно да не мањка доброг рада. Ми смо ову утакмицу више искористили као припремну јер нас у суботу очекује неугодан противник у турском првенству, а затим и Фенербахче крајем новембра. Било је врло лепо играти код куће, пред својим људима, после дужег времена.“
Најефикасније у лајковачком тиму биле су Узелац са 11 и Миросављевић са 9 поена, Батинић је освојила 5, Кутлешић 4, Перовић 3, Антонијевић, Савићевић и Марковић по 2 поена. У интернационалном тиму из Истанбула Тијана Бошковић је освојила 15, Адамс 14, Томсон 9 итд.
Тијана Бошковић и Маја Огњеновић су после утакмице дуго одговарале на питања медијских екипа и стрпљиво се фотографисале са свима који су то пожелели, међу којима је највише било девојчица. Треба напоменути да је утакмицу пратило доста гостију из Одбојкашког савеза и из других градова, публика је била доста бројнија него на првенственим утакмицама (упркос преносу на Арени Спорт). Организација меча је била одлична, што је врло важно за репутацију Железничара у наредним учешћима у европским куповима.
Реванш утакмица је заказана за среду 24. новембар од 17 часова по нашем времену, у Истанбулу.