Фејсбук изложба стрип радова лајковачких ученика

У оквиру циклуса онлајн изложби „Афирмација младих“, Срећна галерија Студентског културног центра Београд од 10. до 20. априла на својој Фејсбук страници представља ретроспективу најуспешнијих и награђиваних радова Дечје школе стрипа из Лајковца. У питању су радови ученика ОШ „Миле Дубљевић“, предвођених професором ликовне културе Милојем Митровићем, академским сликаром. Претходних година освојили су бројне награде на републичким и међународним такмичењима и смотрама, а више пута њихови стрип каишеви красили су и зидове Срећне галерије СКЦ-а. На тај начин заслужили су и ову виртуелну изложбу, коју је припремио њихов наставник Милоје Митровић.
-У времену у коме људи нису у могућности да се крећу и да лично комуницирају, желели смо да грађанима и ђацима буду доступни стрип радови скоро 50 лајковачких ученика, да у ситуацији када слушамо само тужне вести будемо у прилици да видимо и нешто лепо. Овај програм је урађен годину дана раније, одржава се по свим правилима школства, али и правилима виртуелног карактера – каже Митровић.
Школа стрипа за децу основношколског узраста у Лајковцу настала је у оквиру редовне наставе предмета Ликовне културе и рада Ликовне секције професора Милоја Митровића. Изузетно леп текст уз изложбу написао је доајен српског стрипа Брана Николић из Ваљева, из којег издвајамо један део:
„Кад се у лајковачким школским клупама погну главе над белим, цртаћим папиром, кад се у прсте уклеште оловке, фломастери и четкице, кад се машта затвори у два ока и широм се отворе врата неког најлепшег света у квадратићима и облачићима, онда стрип не умире. Будући мајстори пејзажа, покрета, перспективе, гро планова, од стрипа, мало-помало праве бајке и приче из срца, из успомена, из детињства с којим се тешко, али и радо растају…Треба погледати овај лајковачки стрип-букет из баште њиховог професора Милоја Митровића и бити убеђен да је стрип у добрим рукама. Необорив. Незаустављив. Вечан. Деца цртају, деца воле, уз блок број 5. Деци се треба дивити и стрип никад неће умрети“