Филм „Краљ Петар Први“

Дуго очекивани домаћи историјски спектакл „Краљ Петар Први“ биће приказан у Културном центру „Хаџи Рувим“ у понедељак 24. децембра. С обзиром да се очекује велико интересовање Лајковчана биће две пројекције: прва у 18, а друга у 20.30 часова. Редитељ је Петар Ристовски, син нашег познатог глумца Лазара Ристовског, који игра насловну улогу – Краља Петра Ослободиоца. У осталим главним улогама су млади Милан Колак као добровољац Маринко Спасојевић, Даница Ристовски у лику Макрене Спасојевић, младог регента Александра глуми Александар Вучковић, док лик Момчила Гаврића, најмлађег официра Првог светског рата, глуми дечак Иван Вујић.
Филм је настао по мотивима књиге Милована Витезовића „Чарапе краља Петра“, засноване на истинитом догађају управо из лајковачког краја. Током мучног повлачења преко албанских планина краљ упознаје Макрену из Словца, мајку војника Маринка. Немоћна да син пронађе у непрегледним колонама војске и народа, она заветује самог краља да му преда пар чарапа које је исплела. Нажалост, краљ Маринка налази прекасно а Макрена умире на гробу младог аустријског војника, оплакујући у име свих мајки све синове – невине жртве рата. Узалуд је краљ Петар, након тријумфалног повратка у Србију, тражио Макрену Спасојевић јер је њој у току рата срце препукло од туге за сином јединцем. Чувши да је Макрена умрла, те да се ње мало ко у Словцу више сећа, остарели краљ Петар одлучио је да на гробљу у овом лајковачком селу подигне споменик пожртвованој жени и мајци. На мермеру је било уклесано: „Овај споменик подиже краљ Петар Карађорђевић Макрени Спасојевић, која лежи овде, и њеном сину Маринку, који се вечним миром смири у гудурама Арбаније“. Недуго потом, преминуо је и краљ Петар. По његовој ранијој наредби, на ногама су му биле управо сељачке вунене чарапе, које је Макрена за свог Маринка исплела.
Филм почиње у тренуцима када се сплетом историјских околности Краљ Петар Карађорђевић вратио у домовину, увео парламентарну демократију на двору и започео обнову Србије. Међутим, атентатом у Сарајеву почиње Први Светски рат и Аустроугарска показује сву своју немилосрдност. После две херојски добијене битке на Церу и Колубари, Влада доноси одлуку да је повлачење ипак неминовно. Током повлачења преко албанских планина краљ упознаје Макрену из Словца, мајку војника Маринка. Немоћна да син пронађе у непрегледним колонама војске и народа, она заветује самог краља да му преда пар чарапа које је исплела. Српска војска уз страшне губитке стиже до Крфа и острва Видо – острва смрти, али и српског васкрснућа, стоји у најави филма.