Гитариста Момчило Александрић из Лајковца докторирао у САД

Лајковчанин Момчило Александрић (30 година) ових дана је докторирао на Универзитету у Минесоти, радом о композитору Фернанду Сору, што је резултат његовог вишегодишњег теоријског интересовања за класичну музику гитаре. Назив докторске тезе је ′′ Fernando Sor ‘ s Works in F: Hierarchy of Genres and Significance of Special Sonic Effects “. Најзначајнији ментори на Универзитету Минесота били су му професори Маја Радованлија, Алеx Лубет, Габријела Кури и Скот Кари.

Александрић истиче да се први пут у свету неко озбиљно позабавио значајним Соровим делима у Ф, где се шеста жица прештимава на тон Ф. Најављује да ће у октобру своје истраживање представити на музичким академијама у Србији, јер жели да подстакне младе гитаристе на сличне подухвате, као и да се већ посветио компоновању за класичну гитару и камерне саставе.

Момчило Александрић је основно музичко образовање стекао у школи “Живорад Грбић” – Издвојено одељење Лајковац, у класи професора Драгана Николића. Средњу музичку школу похађао је у Београду, у класи професора Александра Хаџи-Ђорђевића, док је на Музичкој академији у Београду упоредо завршио мастер студије из гитаре у класи професора Срђана Тошића и камерне музике у класи професорке Тее Димитријевић. Од 2016. године похађао је докторске студије за гитару на Универзитету у Минесоти, у класи професорке Маје Радованлије.

Добитник је више награда на домаћим и међународним такмичењима. Као Београдски гитарски дуо Момчило Александрић и Филип Живановић освајали су награде на београдском Гитар арт фестивалу, Садерн фестивалу гитаре у Јужној Каролини (САД), као и на такмичењу камерних састава Конвенције гитарске фондације Америке у Кентакију 2018. године. Од 2015. учествује у организовању концертних сезона Београдског гитарског друштва чији је оснивач, као и снимању видео материјала за њихов Belgrade Guitar District YouTube kanal.

Осим у Европи, имао је концерте у Сједињеним Америчким државама, Азији, и Јужној Америци. Активан је и на пољу музикологије и теорије музике. Одржао је предавања у Синсинатију, Мајамију, Индианаполису, Хонг Конгу, Банкоку… Његов рад о Љобетовим „Варијацијама на Сорову тему“ објављен је 2019. године у „Soundboard“ часопису Гитарске фондације Америке.