Градска чистоћа, Каритас и мигранти очистили депонију у Боговађи

Поводом Светског дана заштите животне средине (5. јун), јуче су „Каритас“ Ваљево и ЈП „Градска чистоћа“ из Лајковца, уз учешће миграната из Центра за азил у Боговађи, организовали акцију чишћења шуме у близини Центра и дивље депоније на путу Боговађа-Мионица. Акција је уједно иницијатива „Каритаса Ваљево“ у оквиру актуелног „Треш изазова Србије“. Овом приликом из Боговађе су одвежена четири пуна камиона на лајковачку депонију. Локално становништво већ годинама ствара проблем лајковачким комуналцима правећи депонију поред пута и нарушавајући прелепи амбијент овог колубарског села.
У акцији је учествовало десетак миграната који се налазе у Центру за азил у Боговађи. уз асистенцију особља Каритаса Ваљево и у сарадњи са лајковачком „Градском чистоћом“, која је обезбедила механизацију. У уклањању смећа помогао је и инжењер Саyед Мохаммад Миртаyеб из Ирана:
„Мислим да треба да радимо на подизању нивоа културе и значаја заштите животне средине. Далеко је јефтиније инвестирати средства у едукацију и превенцију загађења него у накнадно ангажовање људи и тешке механизације да се санира већ настала штета. И наравно, када већ дође до загађења, угрожени су градови, села и људи који раде на пословима рашчишћавања оваквих места. Данас смо се окупили овде да уклонимо смеће из шуме и направимо лепши поглед на свет“ каже тридесетшестогодишњи Иранац.
“Треш изазов Србија” је кампања намењена свим људима добре воље, без обзира на узраст, а очигледно и на националност и верску припадност. Акцију чишћења у Боговађи подржали су Екостар Пак и Trash Hero Београд, Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије, Имела фармација и италијанска организација IPSIA ACLI.
Датум 5. јун за Светски дан заштите животне средине одредила је Генерална скупштина УН јер се тог дана одржала Конференција о заштити животне средине у Стокхолму 1972. године. На конференцији се окупило 113 држава, које су дефинисале заједничку изјаву о потреби међународне сарадње у циљу заштите животне средине зарад будућих генерација.