Humani Irac pomaže deci u Srbiji

Irac Mark Kiting je u humanitarnoj akciji hodanja u četvrtak stigao na Vrače brdo gde su ga dočekali prijatelji iz Srbije, iz udruženja “Uvek sa decom”, a zabeležila TV Gem. Ovo udruženje vodi brigu o deci koja se leče na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i zajedno sa Fondacijom iz Irske „Whitewater foundation“ sprovodi akciju ” Hodajmo za njihov život 1915-2015”. U okviru te akcije Irac Mark Kiting sa svojim psom, labradorom Pajom, prepešačiće 2000 km iz Beograda do Soluna i nazad, kako bi animirao javnost na prikupljanje sredstava za obnavljanje zastarele opreme na Institutu. Svi koji žele da se uključe u akciju mogu poslati sms poruku na 4080, cena je 100 dinara.

 

Iz Beograda je krenuo 31. avgusta, a preći će put kojim je išla srpska vojska u Prvom svetskom ratu. Mark Kiting je osnivač organizacije „Whitewater Fondation“, koja se bavi humanitarnim radom. Na ideju da prepešači 2000 km došao je nakon priče svoje supruge, koja mu je prepričala golgotu koju je doživeo njen deda prelazeći Albaniju na putu do Krfa. Mark je ovu akciju nazvao „Hodam za njihov život 1915-2015“, a na daleki put krenuo je sa svojim psom Padžom, koga u Srbiji zove Paja. Mark kaže da su ljudi u Srbiji veoma gostoprimljivi i da mu pomažu tokom putovanju, usput uživa u lepim predelima, mada nimalo nije naivno preći pešice toliki put, veći deo ga tek očekuje. Marku očekuje da će mu za nesvakidašnji poduhvat trebati oko četiri meseca, za to vreme proći će kroz pet država.
Prikupljeni novac ići će preko udruženja “Uvek sa decom” direktno za kupovinu neophodne specijalizovane opreme – infuzomata. Miško Jevtić, predsednik udruženja, kaže da je Institutu neophodno 10 ovih aparata, a da je njihova vrednost oko 12. 000 evra. On je ovu priliku iskoristio da zamoli sve ljude dobre volje da putem sms-a ili uplatom na žiro račun doniraju novac i pomognu deci koja boluju od ove opake bolesti. I tako Mark i Pajo nastavljaju do Valjeva, pa preko Bajine Bašte i Tare sve do Mokre Gore i dalje…