Изјава председника Ненада Џајевића после 4. седнице Скупштине општине

Јуче је у сали Културног центра одржаначетврта седница Скупштине општине Лајковац, на којој су одборници разматрали 28 тачака дневног реда и већином гласова усвојили све предлоге одлука. Најважније је што је усвојена Одлуку о буџету општине Лајковац за 2021. годину, као и низ пратећих одлука. О заседању и најважнијим плановима изјаву медијима дао је председник локалног парламента Ненад Џајевић:

  • Ово је била завршна седница Скупштине општине на којој је усвојена Одлука о буџету и читав сет одлука који прате доношење буџета. Буџет је нешто мањи и приметан је тај тренд смањења у последњих пар година, а ту је разлог, као што смо већ образлагали, рудна рента коју Лајковац наплаћује од ЈП ЕПС, односно од РБ Колубара. Прошле године имали смо и ситуацију са укидањем Фонда екологије, који је значајно доприносио пуњењу буџета општине Лајковац и који смо такође добијали од ЕПС-а. Одлуком Владе од прошле године та средства су преусмерена из локалног у републички буџет.Буџет за 2021. годину биће милијарду и 77 милиона. Нова средства износе 916 милиона, остатак су пренета нереализована средства из 2020. године, у питању су пројекти који су уговорени или су у поступку реализације, али нису реализовани у овој години. Буџет за инвестиције је једним делом мањи. Већи део ставки остаје на истом нивоу: делови буџета усмерени на социјална давања, сектор образовања, пољопривреду, спорт…
    Пар одборника је искористило присуство директора ЈП Градска чистоћа да поставе питања о текућим темама.
    -Имали смо данас на дневном реду План и програм за 2021. комуналног предузећа, као и усклађивање њиховог ценовника. Измена се односила на нову услугу коју ће они обављати за општину, а то је одржавање јавне расвете на територији целе општине. У протеклом периоду то су обављала приватна предузећа, сваке године је расписивана јавна набавка за одржавање и за набавку материјала. У сусрет томе „Градска чистоћа“ је направила прве кораке, као што је директор рекао на седници купили су камион и корпу који су им неопходни за одржавање, па су направили и промене у свом ценовнику у складу са новом услугом коју ће обављати.
    На питање да ли је буџет за 2021. годину социјални или развојни, Ненад Џајевић је одговорио да општина Лајковац већ годинама издваја озбиљна средства за социјална давања, то јепостала устаљена пракса па можда због тога и не долази толико до изражаја.
  • По мени, успех је задржати ниво социјалних давања који општина има. Али, у години у коју улазимо, која ће бити кризна, поготово што је 2020. обележила пандемија корона вируса, свакако ће се осетити последице у финансијском делу и инвестицијама. За 2021. свакако бих истакао завршетак радова на великом пројекту реконструкције Средње школе „17. септембар“ који финансира Канцеларија за управљање јавним улагањима. Извођач је одрадио велики део посла, остало је око 50 милиона динара неутрошених средстава што значи да је остао мањи део посла. Општина је из буџета за 2021. годину издвојила 12 милиона динара за куповину целокупног намештаја за средњу школу. На тај начин идемо у сусрет новом објекту, који ће бити велелепан. У 2019. било је доста радова у путној инфраструктури, имали смо и малтене уговорене ставке са ЈП „Путеви Србије“, али је због пандемије буџет скресан и државним јавним предузећим,тако да је та подршкаизостала ове године, надам седа ћемо од половине идуће године моћи да рачунамо на средства од Републике. Добар показатељ и први корак ка томе јесте завршетак пута од Лајковца преко Јабучја до Скобаља, чија је прва фаза била урађена крајем прошле и почетком ове године, па је био стопиран због недостатка средстава, али ових дана је урађен завршни слој асфалта. Надамо се завршетку још два пута која смо добили у том пакету, у Бајевцу и Степању, који су започети и урађена је припрема, а затим да ће доћи на ред и нови пројекти.Једна од виднијих и значајнијих ствари у 2021. биће пуштање у рад затвореног базена. Радови на котларници приведени су крају, ових дана се врше топле пробе, према најавама председникаопштине и његових сарадника из Општинске управе требало би да базен крене у марту, тако да ће значајна средства бити издвојена за функционисање објекта, за техничке ствари и плате запослених.
    Џајевић је рекао да су за три тачке данашњег дневног реда били уложени амандмани одборничке групе „Заветници“. Односили су се на Локални акциони план за запошљавање, локалне комуналне таксе и План и Програм Установе за спорт и омладину, тачније за термине у хали. Известиоци по тим тачкама су сматрали да су амандмани неосновани и скупштина их није усвојила.