Изложба говеда сименталске расе на Крстовдан

Изложба говеда сименталске расе одржаће се традиционално на Крстовдан, у четвртак 27. септембра, на простору будућег Агробизнис центра у Лајковцу. У Каталог изложбе уписано је 118 репрезентативних грла од 33 најбоља колубарска сточара, из свих општина Колубарског округа. Оцењивање грла почиње у 10.30 часова, свечано отварање изложбе планирано је за 12.30, уз пригодан програм, након чега ће уследити проглашење победника и додела награда. Председник општине Андрија Живковић најавио је да ће изложбу највероватније отворити министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Генерални покровитељ 37. изложбе је Општина Лајковац, а организатори Општинска управа Лајковац, Центар за пољопривреду Лајковац, Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубара“ Лајковац, Удружење одгајивача говеда сименталске расе “Колубарски сименталац” Ваљево и Централно удружење одгајивача говеда сименталске расе. Лајковачка изложба сименталаца једина је у Србији која се без прекида одржава тако дуго.

На изложби се оцењују грла у три категорије: јунице, првотелке и краве. Награда за апсолутну шампионку изложбе је 30.000 динара, док за шампионке по категоријама износи 25.000. Новчане и робне награде следују и за две-три пратиље у свакој конкуренцији, за најбољу колекцију грла, најбољег сточара из лајковачке општине итд. За сваког излагача обезбеђено је 5.000 динара по грлу, тако да је укупан фонд за фармере око милион динара.