Изложба мигранткиња из Центра за азил Боговађа

 

У оквиру пројекта „Оснаживање жена миграната“, који Црвени крст Београд реализује уз подршку Фондације „Кока Кола“,  јуче је у галерији Културног центра Лајковац отворена изложба жена мигранткиња из Центра за азил Боговађа, под називом „Цео свет је наш дом“. Предмети и цртежи су настали у креативним радионицама пројекта, техникама декупажа, осликавања на теглама, израда и осликавање керамике, макрама и кончаних украса. Изложби је присуствовало тридесетак мигранткиња, које су учествовале у креативном раду.

Присутне су поздравили секретар Црвеног крста Београд Ивана Марисављевић Дашић, директорка Култруног центра у Лајковцу Снежана Шкорић и представница Комесаријата за избеглице. Мигранткиње су на отварању показале знање српског и енгелског језика, говорећи поезију Бранка Миљковића и Хафеза, а на крају су отпевале једну традиционалну арапску песму.

Пројекат је трајао 10 месеци и имао више фаза. Мигранткиње су се прво кроз интеркултуралне радионице упознале са културом и обичајима земље домаћина, као  и земаља осталих учесница. Кроз социјалну оријентацију оснаживане су за свакодневно функционисање и споразумевање на српском језику. Учествовале су у здравствено-превентивним обукама и курсевима прве помоћи, као и радионицама борбе против трговине људима. Имале су и часове енглеског језика за стицање А1 и Б1 нивоа. Похађале су и курсеве професионалног оспособљавања за различите вештине, за које су добиле сертификате. У питању су курсеви шивења, педикира, маникира, шминке и слично.

Носилац пројекта је Црвени крст Београд, а партнерске организације Црвени крст Шид и Црвени крст Кикинда. Пројекат је реализован у Центру за азил Боговађа, прихватним центрима Принциповац и Адашевци у Шиду и „29. новембар“ у Кикинди. У четири центра пројектним активностима обухваћено је преко 330 жена, од тога 85 у Центру за азил Боговађа. Пројекат је реализован уз подршку Министарства здравља и Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије.