Извештај са 14. седнице Скупштине општине Лајковац

На 14. седници Скупштине општине Лајковац биле су само четири тачке дневног реда, од којих је већина припремљена на претходној седници Општинског већа, а сада добила и „зелено светло“ одборника.

Председник општине Андрија Живковић је истакaо задовољство што је великом већином, од свих 30 присутних одборника, прихваћен текст Уговора о јавно-приватном партнерству за замену, рационализацију и одржавање дела система јавног осветљења применом мера уштеде енергије на територији општине Лајковац.

„Све светиљке јавне расвете, а имамо их преко 6.000, биће у наредном периоду замењене модерном ЛЕД технологијом, чиме ће осветљење бити боље и ефикасније. Најзначајније је да ћемо имати велике уштеде у новцу јер ЛЕД осветљење штеди велику количину електричне енергије. По уговору са приватним партнером који је, пре свега, одобрило Министарство привреде, биће потписан на 15 година, општина Лајковац неће имати додатних трошкова осим онолико колико сада плаћа електричну енергију, такође ни за одржавање. Тако да ћемо уштедети одређену суму новца, али ћемо имати знатно боље осветљење и оно што је јако битно: ако поскупи струја то нас не по уговору не дотиче, нама је цена фиксна. Након 15 година, када истекне уговор, општина Лајковац ће имати далеко веће уштеде за осветљење. Истакао бих да смо једна од ретких општина у Колубарском округу која има оволико сијаличних грла, рецимо: општина Осечина, која је по површини мало мања од Лајковца, има нешто мање од 2.000, а ми преко 6.000 и то је годишње одвлачило велики део буџета. Надам се да ће грађани бити задовољни и уштедом у буџету, али и нивоом осветљења које пружа модерна ЛЕД технологија.“

Председник Живковић је прокоментарисао и следеће две одлуке СО Лајковац, које се односе на иступање општине Лајковац из Заједничког правобранилаштва града Ваљева и општина Лајковац, Љиг и Осечина, у којем је до прошле године била и Мионица.

„И ми смо се одлучили за такав корак, пре свега због ефикаснијег рада правобранилаштва и решавања предмета, јер постоје предмети који су решавани веома споро, а такође и због рационализације трошкова. Осим одлуке о иступању, донели смо одлуку о формирању новог Заједничког правобранилаштва са општином Љиг, са седиштем у Лајковцу. Надам се да ћемо конкурс спровести наредних дана и на наредној скупштини изабрати заједничког правобраниоца за Лајковац и Љиг, који ће радити ефикасније и успешније.“

Четврта тачка данашњег заседња локалног парламента био је Извештај о спровођењу мера пољопривредне политике на територији општине Лајковац за 2021. годину. Чули сте од известиоца да је буџет од око 17 милиона динара утрошен скоро у целости, што показује да су мере пољопривредне политике и руралног развоја веома добре и да их наши пољопривредници користе, тако да ћемо гледати (наравно, ако Савет за пољопривреду буде предложио неке нове мере додаћемо их) да их применимо и ове године. Као што увек кажем, видећемо ако буде простора да наредних година повећамо буџет за пољопривреду јер субвенције евидентно значе нашим пољопривредницима. Такође, да пољопривредну производњу дигнемо на виши ниво јер знамо да је Лајковац у прошлости био доста ослоњен на села и пољопривреду, па ћемо покушати да вратимо пољопривредни значај Лајковцу. Апелујем на произвођаче да прате мере и конкурсе Министарства за пољопривреду које већ неколико година одваја значајна средства за подршку пљопрпривредницима. Уз помоћ државе и помоћ општине сигурно се пољопривреду може подићи на виши ниво“, закључио је Живковић.