Izveštaj sa 16. sednice Skupštine opštine Lajkovac

На 16. седници Скупштине општине изабран в.д. директор Градске чистоће

Данас је одржана 16. седница седница Скупштине општине Лајковац, која првобитно није била планирана, али је била неопходна због доношења одлука битних за почетак рада новог Заједничког правобранилаштва за општине Лајковац и Љиг. Неколико тачака дневног реда било је управо повезано са тим, као што је измена Статута општине Лајковац и Други ребаланс буџета, којим су обезбеђена средства за његово функционисање у истом износу као и за претходно заједничко правобранилаштво. Нови заједнички правобранилац је Живорад Бојичић.

Потврђено је и неколико одлука о изменама и допунама општинских одлука везаних за урбанизам, комуналне делатности и инфраструктуру, које су припремљене на последњој седници Општинског већа. Пре свега, то су Друге измене Одлуке о изради измена и допуна Плана генералне регулације за насељено место Лајковац. Предраг Мирковић из надлежног одељења Општинске управе Лајковац образложио је да је локација 5, предвиђена за спортско-рекреативни комплекс, преименована у стамбено-комерцијални простор, чиме се потврђује постојеће стање и омогућава легализација приватних кућа. За локацију 6 – улица Петра Бојовића и будућа обилазница на државном путу ИБ реда 27 – урађена је пренамена пољопривредног у грађевинско земљиште.

Одлука о другим изменама и допунама Одлуке о јавним и некатегорисаним путевима на територији општине Лајковац доноси промене у члановима 18, 48. и 54, који се односе на одржавање граница парцела,  тзв. обала. Уведене су казне од 10.000 за физичка и 50.000 динара за правна лица за неодржавање обала поред путева.

Усвојена је Одлука о другим изменама и допунама Одлуке о комуналним делатностима (измене одређених процедура), као и Одлука о одређивању праваца пружања државних путева чиме се уређује да саобраћајну сигнализацију поставља ЈП „Србија путеви“, што ће уједно бити олакшање за буџет локалне самоуправе.

Одборници локалног парламента већином гласова су усвојили оставку Бојана Богдановића, директора Јавног предузећа за обављање комуналних делатности „Градска чистоћа“, као и избор Дарка Јевтића из Доњег Лајковца за в.д директора. Председник Комисије за кадровска питања и шеф одборничке групе СНС Мила Митровић Лончар навела је у образложењу решења да је Дарко Јевтић је мастер инжењер електротехнике и рачунарства. Од 2012. до 2020. радио је као наставник математике у ОШ „Миле Дубљевић“ Лајковац, а затим као стручни сарадник у Електропривреди Србије.

Председник општине Андрија Живковић је за говорницом говорио о финансијским проблемима комунланог предузећа, првенствено о обавезама према ЈПКП Лазаревац, и истакао да приоритет в.д. директора мора бити поштовање репрограма и плаћање текућих обавеза према комуналном предузећу из Лазаревца. Јевтић се захвалио на указаном поверењу и истакао да му је велика част што ће бити део овог тима, да ће дати све од себе, као и да је сарадња са локалном самоуправом неопходна јер се само заједничким снагама може направити помак.

У изјави за медије после седнице председник Живковић је прокоментарисао измену на челу „Градске чистоће“ и стање у комуналном предузећу:

„Надам се да ће нови директор у наредном периоду успети да реши бар део великих проблема нашег комуналног предузећа, а веома је битно да ће комунално имати јаку подршку локалне самоуправе, као и свих претходних година. Општина Лајковац сваке године комуналном предузећу опредељује око 100 милиона динара и сигурно да не би могло да фукционише без те подршке. Оно што ћу тражити од новог директора то је да се поштују обавезе према ЈПКП Лазаревац, да се рачуни за воду редовно плаћају, што није био случај, не само последњих пар година него и раније. То нам је створило дугове и велике проблеме јер смо морали да правимо репрограм, а већ у наредним данима мораћемо да правимо нови репрограм за дуговања настала од 2020. до 2022. године због неплаћања целих рачуна лазаревачком комуналном предузећу. Такође, имамо још један стари дуг из 2017. и 2018. године. Добро је што ЈПКП Лазаревац, у сарадњи са ЕПС-ом, копа два нова бунара у Пештану што ће повећати капацитете за обе општине, јер ће смањити потребе из Непричаве и биће више воде за Лајковац. Велики проблем су нам Ћелије, поготово у летњим месецима, што такође мора бити један од приоритета за новог директора. У Лајковцу је снабдевање донекле нормализовано у односу на неке раније године, у летњим месецима због велике потрошње долази до рестрикција, што је већ уобичајена ситуација и за Лајковац и за Лазаревац. Пуштање воде из бране Стубо- Ровни коначно ће решити питање водоснабдевања, не само у општини Лајковац.“

Председник Живковић каже да је битна и нова одлуку о уређењу локалних некатегорисаних путева:

„Ту ће наши комунални инспектори имати пуно посла. Уређење обала ствара велике проблеме, поготово у овом делу године када су интензивни пољопривредни радови, а насипање механизацијом ЕПС-а је отежано због зараслих обала и растиња. До сада су биле опомене, а сада ће то бити новчано кажњавање у износу од 10.000 до 50.000 динара. Надам се да ће то утицати на боље одржавање обала и њивских путева, а велики проблем ће нам представљати старачка домаћинства у којима нема ко то да уради, па ћемо затражити помоћ нашег комуналног предузећа.“

За председника Управног одбора Градске библиотеке изабрана је Ивана Петровић, а чланови су Миладин Бајић и Верица Мијаиловић (из колектива). Председник УО ЈУ Установа за спорт и омладину Лајковац биће Зоран Радовановић, а чланови Марко Биљић и Зора Ђукић (из редова запослених).

Ненад Остојић из одборничке групе „За бољи Лајковац“ на крају седнице поставио је неколико одборничких питања: Докле се стигло са обилазницом око Лајковца, докле се стигло са водом из акумулације Стубо – Ровни, када ће бити асфалтирана улица Старине Новака и зашто се не користе таблети за електронско гласње на седницама СО Лајковац.