Извештај са 25. седнице Општинског већа

Редовна 25. седница Општинског већа са 18 тачака дневног реда била је прилично обимна и садржајна, јер је, због бројних обавеза и епидемиолошке ситуације, одржана након месец дана. Најпре су верификоване одлуке са телефонских седница већа, одржаних у међувремену.Највећи број одлука донетих на данашњој седници ће своју коначну верификацију добити на наредном заседању Скупштине општине Лајковац, које ће бити одржано до краја октобра. Оно што пoсебно радује, сеоска амбуланта у Јабучју биће адаптирана до краја године, уговор је већ потписан, а биће опремљена и новим инвентаром. По свему судећи, Лајковчане генерално очекује битно побољшање квалитета услуга здравствене заштите.
Што се општинског буџета тиче, умањен прилив средстава “ренте” у износу од 20 милиона динара видно ће ублажити остварене уштеде у буџету, али ће реализација појединих планираних ставки за сада изостати, с тим што ће појединим приоритетним установама буџет у наредном периоду бити повећан.
Као најважнију тачку Веће је данас разматрало Упутство за припрему другог ребаланса овогодишњег буџета општине Лајковац, издвојио је у изјави за медије непосредно након седнице председник општине Лајковац Андрија Живковић:
“Као што се на самој седници већа могло чути у извештају шефа рачуноводства Андријане Јаковљевић, Програм “ренте” умањен је у односу на претходне године за неких 20 милиона динара, тако да поједине ставке које смо хтели да реализујемо ове године морамо да скинемо. Истовремено имамо и уштеде, тако да нисмо у неком великом минусу. Биће нешто новца да се установама које су приоритет у неком будућрм периоду један известан део буџета повећа. При том мислим првенствено на Дом здравља, где ће бити додељена ургентна средства за набавку неопходног материјала и свега онога што нова директорка Дома здравља др Јована Радовановић са својим сарадницима одреди као приоритет. Оно што је у овом моменту најбитније, чули сте и од директорке, коначно су уговорени радови на адаптацији сеоске амбуланте у Јабучју. Након скоро две године празног хода, током којег ова сеоска амбуланта није радила, сада ствари стоје тако да ћемо већ до краја године имати ту амбуланту потпуно реновирану. Након радова на адаптацији, видећемо да до краја године купимо и инвентар, односно све што је потребно за функционисање амбуланте у Јабучју.Први знаци и сарадња са са Домом здравља у Лајковцу показују да ће све ићи напред,, корак по корак, у правцу побољшања пружања услуге здравствене заштите грађанима и ја мислим да ће Дом здравља у наредном периоду вратити сјај који је имао раније. Сигурно ће нам бити приоритет у наредним годинама новац који ћемо издвајати за Дом здравља, јер нову директорку итекако интересује пословање и услови у Дому здравља у Лајковцу. Надам се, да ће прве утиске везане за Дом здравља грађани осетити већ до краја ове и почетком наредне године, пре свега на опште задовољство свих корисника услуга Дома здравља. Оно што наравно желим је да наши суграђани буду здрави и да што мање буду корисници здравствених услуга.“
Битна тачка са 25. седнице јесу Прве измене Програма пољопривреде. До одређених измена Програма пољопривреде долази на захтеве пољопривредних произвођача, које је Савет за пољопривреду уважио и усвојио, као и чланови Општинског већа, о томе ће се изјаснити и одборници на наредном заседању.
„Издвојио бих још Извештај Међуопштинског Центра за социјални рад “Солидарност” са седиштем у Љигу, о пружању услуге Помоћ у кући, коју општина Лајковац финансира већ неколико година са три милиона динара. Финансирамо плате неговатељицама које раде на терену и остале трошкове неопходне за њихов рад. Старији суграђани су махом задовољни овом услугом, тако да ћемо са пружањем услуге Помоћ на терену старијим суграђанима наставити и у наредном периоду. Истакао бих да је ово, пре свега, добра сарадња са Центром за социјални рад, који покрива нашу и општине Љиг и Мионица и надам се даље наставку добре сарадње са поменутим Центром.”
Остале тачке се тичу спортских клубова, термина на базену, сточарске изложбе која је 27. септембра одржана у Лајковцу и то је била углавном верификација одлука донетих телефонским путем.