Јубилеј Градске библиотеке

Градска библиотека Лајковац у четвртак 26. септембра обележава две деценије рада у згради која се налази у улици Владике Николаја 6. Програм почиње у 12 часова у просторијама Библиотеке.
Градска библиотека Лајковац, баштини традицију колубарског библиотекарства која се, уз разумљиве падове и успоне, може пратити од 1847. године када је библиотека манастира св. Ђорђа у Боговађи, заслугом настојатеља Грегорија (Илића), почела са издавањем књига ”мирским лицима”. После другог светског рата, лајковачка библиотека је, као књижница и читаоница, деловала у окриљу других установа културе (Народни универзитет, културни центар), да би коначно 14. децембра, 1995. године постала независна установа културе у општини Лајковац и потом усталила се у адаптираном простору (Трг Владике Николаја 6), развијајући своју културну и просветну делатност.
Библиотека располаже са 186м² простора у којем су смештени дечје одељење са читаоницом, читаоница – медијатека, два депоа за књиге, канцеларијске и помоћне просторије. Поред основних послова, Градска библиотека организује низ културних догађаја као што су књижевне вечери, предавања, изложбе старих и ретких књига, продајне изложбе књига и изложбе ликовних радова, раионице калиграфије и глумачке радионице за децу. У Градској библиотеци су гостовали угледни српски књижевници, а традиција је да убрзо по добијању Нинове награде актуелни лауреат одржи књижевно вече у Лајковцу. Многи од њих се радо одазову позиву лајковачке библиотеке управо због једног од најпознатијих савремених приповедача на српскоме језику (и то специфичном говору колубарског краја) Радована Бели Марковића.
У једном од конака пресељених са обода угљенокопа, лајковачка библиотека ће ускоро највероватније добити Завичајно одељење, а то или неко слично решење ће већ бити део новог историјата библиотеке који ће бити помињан приликом нових јубилеја.