Јулски програми на реци Колубари

Одржан је први програм у оквиру традиционалних јулских свечаности на Колубари. У суботу 10. јула одржан је “Риболовачки котлић”, такмичење у спортском пецању и кувању рибље чорбе, који је реализовала Општинска организација спортских риболоваца “Шаран” Лајковац уз маркетиншку подршку Туристичке организације општине Лајковац.
У спортском пецању у категорији пионира прво место је освојио Урош Стефановић, друго Филип Милосављевић, а треће Лаза Стефановић. Код сениора најуспешнију тројку чинили су Драган Милојевић, Аца Лазић и Јован Танасијевић. У кувању рибље чорбе трећи је био Слађан Матијашевић, други Милош Рајковић а овогодишњи првак Је Александар Илић, Туристичка организација наставља јулске свечаности по следећем програму:– Четвртак 15. јул, 18 сати – отварање манифестације „Дани воденица на Колубари и Топлици“ изложбом ликовних радова Биљане Гавриловић, уз музичку подлогу младог хармоникаша Димитрија Јовановића.
– Петак 16. јул, 18 сати – отварање изложбе регионалног етно мотива и мотива воденица са Колубаре “Исток-запад Лајковачком пругом”, са радовима аутора из земље и иностранства у Јолића воденици и на кеју Колубарског јаза. Следи мали концерт-сплет народних изворних кола и песама у извођењу акустичног бенда Немање Радивојевића (виолина) и Милоша Милосављевића (хармоника). Представљање нових издања и публикација аутора који су у међувремену радили на тему воденица. Обраћање управника Јолића воденице која има 27 поредовника.
– Од 17. до 19. јула група ликовних уметника сликара, фотографа и сниматеља обићи ће и остале три воденице које активно раде на Колубари и Топлици и једну ваљарицу сукна у селу Маркова црква, као и Пепељевачку воденицу, чији је јаз пресушио, а све у потрази за мотивом и како би овековечили садашње стање ових древних објеката.
– У уторак 20. јула у 18 сати у Јолића воденици биће отворена изложба самоуке сликарке Снежане Јовановић, која води порекло из породице која је основала воденицу и скуп песника који ће своје стихове посвећене воденицама послати као поруке у боци низ Колубарске таласе.
– Недеља 25. јул “Колубарски котлић”, ревија кулинарства, коју организују лајковачки ловци и Туристичка организација општине Лајковац код ловачке брвнаре на Колубари. Координатор манифестације биће Милан Радовић Малајац, председник секције Ловачког друштва „Драган Радовић“ из Лајковца.