Котларница за грејање базена готова до краја месеца

При крају је изградња последњег објекта неопходног да би се затворени базен у Лајковцу пустио у рад, а то је котларница. Очекује се да радови буду готови до краја месеца, изјавио је председник општине Андрија Живковић, обилазећи радове са сарадницима.

– Полако се приводи крају и котларница, завршна карика на затвореном базену у Лајковцу. Стигла је недавно и опрема, котлови на пелет, јер ће се објекат грејати помоћу тог енергента. У горњем делу или на крову биће соларне плоче преко којих ће се добар део воде грејати, а наредних дана радимо везу која ће спајати котларницу са базеном. Упоредо са тим радовима наше комунално предузеће ће урадити озелењавање, односно партерно уређење. Предстоји нам да у идућој години из буџета одвојимо новац за загревање базена, као и за раднике који ће одржавати базен. Већ у децембру нам следи техничка проба, у јануару ћемо расписати јавну набавку за његово одржавање, као и за потрошњу електричне енергије и огрев, како би у фебруару наш затворени базен могао да прими прве купаче. Базен ће бити поверен Установи за спорт Лајковац која ће газдовати објектом – део радника ће бити из те установе, а део ангажован преко агенције.

Андрија Живковић је најавио да је за наредну годину планирано оплемењивање простора око базена новим садржајима, као и реконструкција улице која води до базена.

– У споразум са РБ „Колубара“ ушла је улица која води од главне улице до базена, а пролази поред нове пијаце. У току је израда пројекта те улице ширине шест метара, са обостраним тротоарима. Надам се да ће она бити завршена до краја идуће године, чиме ће и приступ базену бити другачији него сада. Мислим да ћемо привући доста корисника и трудићемо се да базен отплаћује своје трошкове, мада ће највећи део новца обезбеђивати Општина као инвеститор. После низа деценија чекања коначно ће и Лајковац добити затворени базен, а осим наших мештана моћи ће да га користе и презентују пливачки клубови и сви клубови који се баве спортом везаним за затворене базене и ван нашег града. По речима људи који су га обишли, оваквих објеката је јако мало у Србији и надам се да ће Лајковац искористити све његове потенцијале. Наша спортско-рекреативна зона добија коначне контуре и то ће можда бити оличење града, нешто по чему ће бити препознатљив у наредном периоду.

Ако епидемиолошка ситуација не дозволи неће се журити са отварањем базена, чак и када буде спреман. Председник Живковић се ипак нада да ће Лајковчани почетком наредне године моћи да се купају у новом базену.